Sport.be

Veldrijden

Belofte Tom Meeusen klopt Taramarcaz en Van Amerongen

14.10.2007 | Nico Dick

Fideabelofte Tom Meeusen heeft in een bijzonder zonnig Ruddervoorde de beloftenwedstrijd gewonnen. De Essenaar ontdeed zich in de slotfase van de Zwitser Taramarcaz en de Nederlandse kampioen Van Amerongen, zijn laatst overgebleven concurrenten.

Een zegevierende Tom Meeusen (foto Photopress.be)
Het werd een snelle, technische en tactische race. Tot ongeveer half koers kwamen maar liefst vijftien renners in aanmerking voor de zege. Dan scheidde een vijftal zich af van de rest: onze landgenoten Tom Meeusen, Bart Verschueren, Kevin Cant, Julien Taramarcaz en Thijs Van Amerongen. Even later werd Kevin Cant vooraan afgelost door zijn ploegmakker Wim Leemans, terwijl nog wat later een bijzonder verrassende Kenneth Van Compernolle en Jan Van Dael de kopgroep kwamen vervoegen. Die zeven trokken samen de finale in.

Met nog een kwartier wedstrijd kwamen de sterksten dan toch naar voor. Taramarcaz, Van Amerongen en Meeusen reden weg van hun vier gezellen. De beslissing viel in de laatste ronde, toen Meeusen een ultieme versnelling plaatste op een heuveltje. De Fidea-youngster boekte zijn derde seizoenszege op vijf wedstrijden.

"Bangelijk", was het eerste woord dat 'Meuzze' na afloop over zijn lippen kreeg. "Ik had nochtans de hele week geen supergevoel. Deels door de stress vermoed ik, met een voortdurend hoge hartslag tot gevolg. Daarom hield ik mij tijdens de wedstrijd behoorlijk afzijdig. Het waren vooral Van Amerongen en Taramarcaz die het werk opknapten. Voor mij hoefde het niet, want aan winnen durfde ik niet denken. Mijn verbazing was dan ook niet gering toen ik op ??n van de laatste heuveltjes een versnelling plaatste. Ik had er een spoor ontdekt die me wat winst kon opleveren. Blijkbaar had ik nog meer reserves dan mijn concurrenten."
"Een superbelangrijke overwinning", wist Meeusen nog. "Want volgende week in Kalmthout en vooral op het EK in Hittnau start ik totaal zonder druk. Want.. Daar start Niels Albert. Iedereen rijdt er voor de tweede plaats. Hittnau? Misschien wordt er van mij nu al een podiumplaats verwacht. Maar daar voel ik me nog niet rijp voor?", blijft de slimme Kempenaar de druk afhouden.

Taramarcaz: "Zat de voorbije week drie dagen in bed"

Een lachende tweede op het beloftenpodium. Julien Taramarcaz, ex-juniorenwereldkampioen, geeft zichzelf de komende weken nog een ruime progressiemarge. "De voorbije week zat ik nog drie dagen ziek in bed, dus dan mag je wel stellen dat de conditie nu al niet slecht is. Bovendien heb ik ook gisteren in Moeskroen al een wedstrijd tussen de profs achter de rug, waar ik er pas de brui aan gaf op een paar minuten van het einde. Nee, dat belooft veel goeds voor de komende weken. Vooral het EK in eigen Zwitserland staat met rood aangestipt in mijn agenda." Verder wil de derdejaarsbelofte ook nog het podium halen op het WK in Treviso.
Ook Kenneth Van Compernolle maakte indruk (foto Photopress.be)


Wim Leemans werd knap vierde. "Na een slechte start, waar ik pas op de vierde rij gepositioneerd werd, moest ik twee ronden alles geven om de aansluiting met de kop te bewerkstelligen. Nadien begon ik wat foutjes te maken door de vermoeidheid. In de tweede wedstrijdhelft kwam ik er weer wat door, maar Van Compernolle liet een kloofje vallen dat ik niet meer kon rechtzetten. Meteen was het podium verdwenen. Kalmthout? Ik vrees er niet bij te zijn. Nochtans zonde, want met mijn huidige conditie kan ik er wel iets laten zien."

Kenneth Van Compernolle was zelf verrast met zijn uitstekende prestatie. "Wie mij dit vooraf had verteld, had ik zot verklaard" lacht de immer nuchtere West-Vlaming. "In de eerste ronde geraakte ik geen poot vooruit. Maar dan begon het te beteren. Ik reed van groepje naar groepje en plots hoorde ik door de luidsprekers dat ik mij in de kopgroep bevond. Schrikken was dat. Maar in de slotfase kraakte ik. Niet erg, want dit laat het beste vermoeden. In Ruddervoorde was ik eerder nooit prima. Té snel, té vroeg op het seizoen?"

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer