Sport.be

Wielrennen

Philippe Gilbert boekt in Vuelta 10de zege in grote ronde

05.09.2019 | Ward Bollen

Belga

Philippe Gilbert heeft donderdag de twaalfde etappe in de Vuelta gewonnen. Na 171,4 kilometer van het Navarra-circuit naar Bilbao had onze 37-jarige landgenoot drie seconden voor op de Spaanse Basken Alexander Aranburu en Fernando Barcelo.

De 29-jarige Sloveen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) behield de rode leiderstrui. In de stand heeft hij 1:52 voor op de Spanjaard Alejandro Valverde en 2:11 op de Colombiaan Miguel Angel Lopez. Dylan Teuns is met een negende plaats op 6:07 beste Belg.

Voor Gilbert is het de derde zege van het seizoen, na een rit in de Ronde van de Provence (2.1) en Parijs-Roubaix (WT). In de Ronde van Spanje zit hij in totaal aan zes ritzeges. In 2010 en 2012 won hij twee etappes, in 2013 één.

Vrijdag leggen de renners 166,4 kilometer af tussen Bilbao en de gevreesde Los Machucos. Die slotklim buiten categorie is 6,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 procent, met stroken van twintig procent, en gaat over een slecht wegdek. Op weg naar Los Machucos krijgen de renners de Alto de Ubal (7,9 km aan 6%), de Collado del Ason (13 km aan 3,9%) en de Puerto de Alisas (8,5 km aan 6%) te verteren.

SPECIALE ZEGE

Gilbert maakte het gebaar 10 met zijn beide handen, hij telt nu immers zes overwinningen in de Vuelta, drie in de Giro en één in de Tour. Gilbert viel aan op 1,7 kilometer van de top van de steile slotmuur en na 300 meter moesten ook de laatste metgezellen overboord.

"Het was een gevecht om in de ontsnapping te geraken", zei hij in het flashinterview. "Het tempo lag heel hoog, er waren veel aanvallen, maar uiteindelijk lukte het toch om weg te springen. In de vluchtersgroep zag ik heel wat goede klimmers, dus had ik er niet veel vertrouwen in en probeerde ik slim te koersen. Ik had uiteraard ook heel veel hulp aan mijn ploegmaat Tim Declercq, hij is er vaak bij als ik win en heeft er een groot aandeel in, hij verdiende het evenveel als ik."

"Dit is ook een speciale zege, want mijn tiende in een grote ronde. Het was heel leuk om hier te koersen. Het leek wel een Vlaamse klassieker met zoveel toeschouwers langs de kant. Ik koerste al vaak in het Baskenland, maar won hier nog nooit. Nu doe ik dat wel en daar ben ik heel blij mee. De wielersupporters in het Baskenland zijn zo'n beetje zoals in Vlaanderen, ze houden van koers en dat is fijn."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer