Sport.be

Wielrennen

Aankomstboog vervangen door zwarte boog met naam en rugnummer Lambrecht

06.08.2019 | Erik Duchateau

Belga

De vierde en geneutraliseerde etappe van de Ronde van Polen stond dinsdag helemaal in het teken van de maandag verongelukte Bjorg Lambrecht. Ondertussen zijn de Poolse politie en het parket een onderzoek gestart naar de omstandigheden van het dramatische ongeval.

"Volgens de standaardprocedure is een onderzoek gestart door de Poolse politie en parket", meldde VTM Nieuws dinsdagmiddag en dat werd ook bevestigd aan Belga. "De autopsie gebeurde vandaag, maar verder nieuws hebben we daar nog niet over", klinkt het bij woordvoerder Arne Houtekier van Lotto Soudal dinsdagavond.  "Over de repatriëring en begrafenis volgt er vermoedelijk ten vroegste woensdag nieuws."

Lotto Soudal startte dinsdagmiddag in de geneutraliseerde rit, 133 km van Jaworzno naar Kocierz, die aanving met een eerbetoon en een minuut stilte. Aan kilometer 48 stopte het peloton voor een nieuwe minuut stilte en een eerbetoon aan Lambrecht. Het was na 48 kilometer dat Lambrecht maandag tijdens de derde etappe ten val gekomen was. Langs het parcours stonden tal van wielerfans met Poolse vlaggen, en ook enkele Belgische, waarop een rouwband aangebracht was.

Om de zeven kilometer losten de teams elkaar op kop af. De zes teamgenoten van Lambrecht - Sander Armée, Carl Frédérik Hagen, Tomasz Marczynski, Harm Vanhoucke, Jelle Wallays en Enzo Wouters - vertrokken als eersten en kwamen ook gezamenlijk als eersten over de finish. Bij de in het bergplaatsje Kocierz getrokken eindstreep bleven de renners van Lotto Soudal staan, waarna een indrukwekkende minuut stilte volgde met op de achtergrond de rest van het peloton.

Het zestal, rouwband om de arm, hield een groot spandoek vast met daarop de naam van Lambrecht in de kleuren van de Belgische vlag en zijn startnummer 143. De traditionele aankomstboog was in Kocierz vervangen door een zwarte boog met daarop de naam en het rugnummer van Lambrecht. Of de ploeg woensdag zal starten in de vijfde rit is nog niet bekend. "Een beslissing daarover valt vanavond", meldt woordvoerder Houtekier nog.

Manager Dries Smets van Squadra Sports Management, die de belangen behartigt van Lambrecht, verwees naar de ploeg voor verdere communicatie omtrent het overlijden van Lambrecht. Hij wilde alleen het volgende kwijt. "Als er zaken zijn om aan te kondigen, dan zal de ploeg dat communiceren, zoals over de begrafenis en de repatriëring. De communicatie wordt met hen gestroomlijnd. Wij zijn met ons team uiteraard enorm aangedaan en van slag door dit nieuws en houden ons nu vooral bezig met een aantal praktische zaken zoals de verzekering en dergelijke meer, allerlei dingen om de ouders en familie zoveel mogelijk te ontlasten in deze moeilijke periode."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer