Sport.be

Wielrennen

Bondscoach Rik Verbrugghe: 'Dit komt hard aan'

06.08.2019 | Michaël Michiels

Belga

Bondscoach Rik Verbrugghe werkt momenteel toe naar het EK wielrennen in het Nederlandse Alkmaar. Gisteren sijpelden daar de eerste renners binnen in het teamhotel. Zij vernamen bij aankomst het verschrikkelijke nieuws over de dood van Bjorg Lambrecht in Polen.

"Dit komt hard aan", zei bondscoach Rik Verbrugghe. "We hebben even samen gezeten met de renners, een gesprek gevoerd en iedereen verwerkt dit nu op zijn manier."

Woensdag start het EK met de tijdritten voor de junioren en de mixed team relay, een nieuwe discipline. Daar staan normaal gezien twee Lotto-Soudalrenners aan de start. Thomas De Gendt en Lawrence Naesen worden vergezeld door Otto Vergaerde die de geblesseerde Jonas Rickaert vervangt. Het is echter nog niet zeker of De Gendt en Naesen zullen starten.

"Alle tijdrijders stroomden maandag toe in het hotel toen het nieuws ook binnenviel van Bjorg Lambrecht", zei de bondscoach. "Uiteraard was iedereen enorm onder de indruk en van slag. Bjorg was iemand die graag gezien was in het peloton. We hebben iedereen samengeroepen, een kleine babbel gedaan, een beetje groepstherapie of hoe moet je dat ook noemen. Je weet ook, in zo'n situatie, iedereen moet dat op zijn manier verwerken en het is een heel moeilijk gegeven, zo'n plots verlies. Het is heel triestig, voor zijn familie, zijn team, zijn ploegmaten, zijn vrienden, iedereen die hem lief was."

"Voorlopig ga ik er wel van uit dat De Gendt en Naesen zullen deelnemen aan het mixed team relay", ging de bondscoach verder. "We zullen ook de beslissing van Lotto Soudal respecteren en elke renner mag zelf een eigen keuze maken of hij wel of niet wil koersen. Dat geldt ook voor de renners die later op dit EK nog aan de slag gaan tijdens de wegrit. Het is nog vroeg, we moeten de dingen afwachten. Dinsdagvoormiddag verkennen we met de renners het parcours van de tijdrit. Dat zal deugd doen, dan kan iedereen zijn zinnen even verzetten."

De Belgische selectie is wel van plan om het hele EK te wijden aan Bjorg Lambrecht. "Ik ga er van uit dat we dit EK met een rouwband afwerken", zei Verbrugghe. "Dat zijn praktische dingen waar we nog niet echt mee bezig zijn geweest, maar uiteraard is Bjorg in onze gedachten. Als coach heb ik met Bjorg weinig samengewerkt, maar ik ken hem wel heel goed. Hij trainde regelmatig in de Ardennen en vertoefde daar dan met zijn ouders. Hij was heel hard met zijn vak bezig. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Ja, hij was een groot talent, maar op dit moment doet dat er eigenlijk niet toe: talent of niet, zijn dood is een groot verlies voor iedereen die hem lief had, niet alleen voor de wielerwereld."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer