Sport.be

Wielrennen

Elia Viviani sprint naar zege in Londen

04.08.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) heeft zondag de Britse eendagskoers RideLondon Classic (WorldTour) op zijn naam geschreven.

Het behoorlijk vlakke parcours van 169 kilometer zorgde voor een stormloop van de sprintkanonnen naar de Britse hoofdstad. Caleb Ewan leek na drie sprintoverwinningen in de Tour over de beste papieren te beschikken, maar de Australiër van Lotto Soudal kwam in de problemen tijdens de vijfvoudige beklimming van Box Hill, waarvan de laatste top op 52 kilometer van de finish lag.

Stan Dewulf, een ploegmaat van Ewan, gaf de dag kleur met een vlucht van ruim 135 kilometer. Aanvankelijk met de Brit Alex Dowsett en de Nederlander Pascal Eenkhoorn, aan het eind van zijn vlucht alleen. De ploegmaats van Sam Bennett (Bora-hansgrohe) en Viviani gaven de Belgische neoprof echter geen schijn van kans, en aanvalspogingen van onder meer Michael Matthews en Mike Teunissen in de heuvelzone knabbelden nog wat van de voorsprong weg.

Veertien kilometer voor de finish zat de vlucht van Dewulf erop en kon de ultieme voorbereiding op de sprint beginnen. Daarin haalde geen enkele ploeg de bovenhand. Een chaotische aanloop dus, en die zorgde twee kilometer voor de finish voor een ruime valpartij voorin het peloton. Het gros van de favorieten wist die echter te ontwijken, en in de laatste rechte lijn (op de indrukwekkende The Mall met in de achtergrond Buckingham Palace) was het Teunissen die van ver aanging.

Maar Deens kampioen Michael Morkov volgde aan het wiel met zijn kopman Viviani bij zich, en die twee plaatsten nadien een sprint uit het boekje. Enkel Bennett kon zich nog tussen de twee renners van Deceuninck-Quick Step wurmen, maar hij kon Viviani niet meer van zijn achtste zege van 2019 houden. Drie Belgen eindigden in de top tien: Jasper Stuyven (vierde), Oliver Naesen (achtste) en Jasper De Buyst (negende). Viviani is op het palmares de opvolger van de Duitser Pascal Ackermann.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer