Sport.be

Wielrennen

Mezgec spurt naar zege in tweede rit, Ackermann blijft nipt leider

04.08.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) heeft zondag de tweede rit in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De 31-jarige Sloveen bleef na 152,7 kilometer tussen Tarnowskie Gory en Katowice in de massaspurt de Colombiaan Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates) voor. De Duitser Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) maakte het podium vol en blijft leider in het algemene klassement.

Twee vroege vluchters reden een groot deel van de overwegend vlakke etappe aan de leiding: de Pool Pawel Franczak en de Franse bergtruidrager Charles Planet. Een ongevaarlijke situatie die makkelijk werd gecontroleerd door sprintersploegen Bora - Hansgrohe en Deceuninck - Quick-Step, voor enerzijds leider Ackermann en anderzijds Nederlands kampioen Fabio Jakobsen. Vijftien kilometer voor de finish rekenden zij de koplopers weer in.

De finish in Katowice staat bekend omwille van zijn erg hoge snelheden door de licht dalende aanloop. Vorig jaar won Ackermann er, en zijn ploegmaats voerden deze keer het hoge woord in de slotfase. Tot ze in de laatste kilometer werden overrompeld door Luxemburgs kampioen Bob Jungels, die later op zijn beurt de treinen van John Degenkolb en opnieuw Ackermann zag voorbij stomen.

Maar het was Fernando Gaviria die van achteren uit verraste met een vroege sprintaanzet. De 31-jarige Mezgec, eerder dit seizoen ritwinnaar in de ronde van zijn thuisland, kleefde aan het wiel en won op de streep met overmacht voor Gaviria en Ackermann. Eerste Belg Enzo Wouters werd tiende, Bjorg Lambrecht dertiende en een vloekende Jakobsen pas vijftiende. Mark Cavendish haalde evenmin de top tien.

In de stand heeft Ackermann nog twee seconden voorsprong op Gaviria en vier op Mezgec. In de derde etappe over 150 kilometer tussen Chorzow en Zabrze krijgen de sprinters maandag een nieuwe kans voorgeschoteld.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer