Sport.be

Wielrennen

Fransen boven op Tourmalet: Pinot pakt ritzege, Alaphilippe verstevigt leiderstrui

20.07.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) heeft zaterdag de veertiende etappe in de 106e Tour de France gewonnen. Na 117,5 kilometer van Tarbes naar de top van de Tourmalet bleef de 29-jarige Fransman zijn landgenoot Julian Alaphilippe zes seconden voor. De Nederlander Steven Kruijswijk finishte in het wiel van Alaphilippe als derde. Met een dertiende plaats op 1:19 was Laurens De Plus beste Belg.

De 27-jarige Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) zit nu nog steviger in het geel. Hij heeft 2:02 voor op de Welshman Geraint Thomas, zaterdag achtste op 36 seconden, en 2:14 op Kruijswijk. De Colombiaan Egan Bernal volgt op 3:00, de Duitser Emanuel Buchmann en Pinot op 3:12.

Tim Wellens ging in de aanval op jacht naar punten voor de bergprijs en start ook zondag nog in de bollentrui. Hij heeft nu 22 punten voor op Pinot en 27 op Thomas De Gendt. Bernal nam de witte trui terug over van de Spanjaard Enric Mas, de Slovaak Sagan liep nog iets verder uit voor groen.

De Tour is al twee weken ver, maar toch stond de veertiende rit bij veel volgers geboekt als de echte start voor het eindklassement. De aanvallers roken opnieuw hun kans, maar kans op de zege maakten ze deze keer niet. Groene trui Sagan en bolletjestrui Wellens waren samen met Vincenzo Nibali en Ilnur Zakarin de bekendste namen in een vlucht van zeventien, maar meer dan punten sprokkelen aan de tussenspurt en op de Col du Soulor (eerste categorie) konden zij niet. Eerst Groupama-FDJ en later Movistar hielden de kloof klein. Elie Gesbert was de vluchter die het langst voor de klassementsrenners uitreed, maar elf kilometer voor de finish zat ook zijn verhaal erop.

Heel wat bekende namen mogen hun hoop op een goed klassement definitief gaan opbergen: Romain Bardet en Adam Yates moesten al op de flanken van de Soulor overboord en kregen een heel klad minuten aan de broek. Verrassend genoeg moest ook Nairo Quintana na al het werk van zijn ploegmaats bij het ingaan van de laatste tien kilometer van de Tourmalet overboord. Terwijl David Gaudu in dienst van Pinot indruk maakte in de groep, kregen ook witte trui Enric Mas en Richie Porte het vroeger lastig dan ze het hadden gehoopt.

De Plus was de beste Belg van de dag en nam tot binnen de laatste drie kilometer het voortouw bij de klassementsrenners. De grote oorlog bleef daar uit, want het was verrassend genoeg Emanuel Buchmann die de kopgroep uitdunde tot zes eenheden: naast de Duitser ook Pinot, Alaphilippe, Kruijswijk, Bernal en Mikel Landa. Geen titelverdediger dus, want Geraint Thomas kraakte in de slotkilometers harde noten en gaf op de streep 0:36 toe op de ritwinnaar.

Pinot trok de strijd voor de ritzege naar zich toe met een aanval in de laatste hectometers, Alaphilippe reed controlerend naar de tweede plaats in de daguitslag en de daaraan verbonden bonificatieseconden. Kruijswijk werd in zijn spoor derde. Zijn ploegmaat De Plus eindigde als dertiende op 1:19. Terwijl Rigoberto Uran (0:30), Jakob Fuglsang (0:53) en Alejandro Valverde (0:58) de achterstand net als Thomas binnen de minuut hielden, was het verlies van Quintana (3:24), Yates (6:42) en Bardet (20:19) groot tot enorm.

Voor Pinot is het de vijfde zege van het seizoen, na rit-en eindwinst in de Ronde van de Haut Var (2.1) en de Ronde van de Ain (2.1). In de Ronde van Frankrijk boekte hij ook in 2012 en 2015 al ritwinst.

Zondag staat de laatste Pyreneeënrit op het programma. De renners overbruggen 185 kilometer van Limoux naar Foix en bedwingen daarbij een col van tweede en drie van eerste categorie. Na een lange aanloop liggen in de finale de Port de Lers (11,4 kilometer aan 7 %) en de Mur de Péguère (9,3 kilometer aan 7,9 %). De slotkilometers van die laatste klim zijn bijzonder zwaar, met pieken tot 18 procent. De aankomst ligt op de Prat d'Albis, nieuw in de Tour: 11,8 kilometer klimmen aan gemiddeld 6,9 procent over smalle en slechte wegen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer