Sport.be

Wielrennen

Simon Yates wint daags voor tijdrit (VIDEO)

18.07.2019 | Ward Bollen

Belga

Simon Yates (Mitchelton-Scott) heeft de twaalfde rit in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. In een spurt was hij sneller dan Peio Bilbao (Astana) en Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe). Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) blijft leider.

Rit 12 was 209,5 km lang en ging tussen Toulouse en Bagnères-de-Bigorre. Het was de eerste van vier etappes in de Pyreneeën. Het zwaartepunt volgt pas de komende dagen. Omdat de aankomst donderdag in het dal was getrokken na twee cols, leken de vroege vluchters de meeste kansen te gaan hebben. Niet verrassend dus dat er in de openingsfase van de rit een spervuur aan aanvalspogingen ontstond, waarin ook de Belgen zich erg actief toonden.

Uiteindelijk duurde het meer dan veertig kilometer vooraleer de juiste trein vertrok. Dat was eerder een klein peloton, want de vlucht telde in totaal een veertigtal man. Daarbij sprinters als groene trui Peter Sagan (eerste aan de tussenspurt), Dylan Groenewegen, Michael Matthews en Sonny Colbrelli, een aantal vrijbuiter-klimmers met Simon Yates en Peio Bilbao als belangrijkste namen en verder ook de Belgen Tiesj Benoot, Tim Wellens, Oliver Naesen, Dylan Teuns, Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven en Serge Pauwels.

Twee Pyreneeëncols van eerste categorie volgden na een lange, golvende aanloop: de Col de Peyresourde en Horquette d'Ancizan. Op de eerste daarvan probeerde Lilian Calmejane te anticiperen, maar de Fransman werd op de top weer bijgehaald door Tim Wellens, die zijn leidersplaats in het bergklassement verstevigde door als eerste door te komen. In de afdaling die volgde, sloeg Simon Clarke een kloof. Matteo Trentin ging nadien op zijn eentje in de achtervolging.

In het peloton controleerden de ploegmaats van de gele trui, maar de marge van de vluchters was meer dan voldoende om voor de ritzege te strijden. Op de slotklim kwamen de beste klimmers uit de vroege vlucht naar voren. Clarke en Trentin werden overspoeld door Yates en Mühlberger. Bilbao hield de kloof op die twee beperkt en kon in het begin van de afdaling naar Bagnères-de-Bigorre komen aansluiten. De drie vonden elkaar meteen en hielden een ruime achtervolgende groep met verschillende Belgen af.

 In de sprint voor de ritzege toonde Yates zich uiteindelijk de slimste en snelste voor Bilbao en Mühlberger. Met Benoot (4e na een late uitval), Naesen (7e), Stuyven (10e), Van Avermaet (11e), Teuns (12e) en Pauwels (13e) finishten er in totaal zes Belgen in de top vijftien. In het peloton kwam er geen enkele uitvalspoging van de klassementsrenners. Team Ineos, de hele slotklim op kop, leidde een groep van bijna zeventig renners met 9:35 achterstand over de streep. Daarbij Alaphilippe, die in de stand nog steeds respectievelijk 1:12 en 1:16 voorsprong heeft op eerste achtervolgers Geraint Thomas en Egan Bernal. Er was geen enkele verschuiving in de top 20.

Vrijdag volgt een belangrijke dag voor de klassementsrenners: een tijdrit van 27 kilometer in Pau.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer