Sport.be

Wielrennen

Van Aert verbaast ook zichzelf: 'Straf he?'

12.06.2019 | Ward Bollen

Belga

Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft zijn eerste zege beet in de WorldTour. "Straf hé? Dit had ik zelf ook niet verwacht en al zeker niet dat ik mijn eerste zege op dit niveau zou pakken in een tijdrit", reageerde de drievoudige wereldkampioen veldrijden.

"Dit is een grote overwinning. Ik kan het niet geloven, ik heb mijzelf verbaasd. De voorbije maanden heb wel hard gewerkt aan mijn tijdrit en onderweg voelde ik me heel goed, maar dan nog. Ik verras hier mezelf. Dit is WorldTour-niveau, tegen al die grote namen."
 
"Het was wel een tijdrit die me goed lag. Dat merkte ik al bij de verkenning. Veel rechte stukken en na de klim was het vol bergaf richting de streep. Ik ben vol doorgegaan. Ik stak ook wel wat op van Tony Martin op de Sierra Nevada en ik heb al vaker goede tijdritten gereden, maar nog nooit op dit niveau. Nu zit ik in een ploeg met het beste materiaal, we hebben aerotesten gedaan, alles is superprofessioneel en het resultaat is er gewoon meteen. Het is niet dankzij één iemand dat ik win, het is de kennis van de hele ploeg die bijdraagt aan deze zege."

"Geweldig dat ik in de Dauphiné win. Dit wordt niet voor niets de voorbereidingskoers op de Tour genoemd. Het niveau ligt hier echt heel hoog, het hoogste niveau dat er is en ik ben heel blij dat ik dit mag afstrepen: een zege op WorldTour-niveau. Eerder deze week was ik al heel blij met die derde en tweede plaats. Ook met mijn ereplaatsen in het voorjaar was ik super tevreden. Koersen op de weg is toch nog iets anders dan cyclocross en ik ben heel trots op mijn voorjaar. Dat ik na al die ereplaatsen hier een rit win, is gewoon extra, bonus."

Van Aert is ook leider in het puntenklassement. "Dat is een trui die ik wel wil verdedigen, daar ga ik voor. Leider in het jongerenklassement blijven zal moeilijker worden, met de echte bergen die er aankomen in het weekend. Ik weeg 78 kilogram, dat is tien kilogram meer dan al die klimgeiten."

Froome kwam ten val tijdens de verkenning. "Ik hoorde het daarnet, hij heeft super veel pech gehad, gegrepen door de wind. De tijdrit zelf was niet echt gevaarlijk. De klim was smal, maar de afdaling was mooi breed. Het is pure pech, echt jammer voor hem."

Later bevestigde zijn team Ineos dat de Brit niet deelneemt aan de Tour en breuken heeft in het rechterdijbeen, elleboog en ribben.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer