Sport.be

Wielrennen

Cataldo triomfeert in Como, Carapaz verstevigt leiderstrui

26.05.2019 | Niels Dirkx

Belga

De Italiaan Dario Cataldo (Astana) heeft zondag in Como de vijftiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen na een finale op hetzelfde parcours als dat van de Ronde van Lombardije. Bij de klassementsrenners beleefde de Sloveen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) een rotdag met onder meer een valpartij en veertig seconden tijdsverlies, en blijft de Ecuadoriaan Richard Carapaz (Team Movistar) in het roze.

Cataldo reed om en bij de 220 kilometer aan de leiding, samen met landgenoot Mattia Cattaneo. Zij vertrokken al vroeg in de vlakke aanloop richting heuvels van Lombardije in de aanval en kregen na een snelle beginfase meer dan veertien minuten voorgift van een aarzelend peloton. Daar zou het tempo maar worden omhooggetrokken door Mitchelton-Scott na 130 van de 232 kilometer koers.

Met de Madonna del Ghisallo, de Colma di Sormano (een alternatief voor de steile Muro di Surmano) en de klim naar Civiglio stonden drie van de bekendste beklimmingen in Lombardije op het menu van de renners. Op de tweede daarvan trok Simon Yates na het werk van zijn Mitchelton-ploegmaats verrassend genoeg tot tweemaal toe in de aanval met nog 45 kilometer te gaan, maar hij kreeg geen steun en besloot weer op de rest te wachten.

In de aanloop naar de Civiglio sloeg het noodlot een eerste keer toe voor Roglic: materiaalpech, maar ploegmaat Antwan Tolhoek stond zijn fiets af. Daarmee keerde Sloveen terug tot bij de andere klassementsrenners, maar daar kon hij op de slothelling een prik van uitdagers Vincenzo Nibali, Carapaz en opnieuw Yates niet beantwoorden. In de afdaling die volgde, miste Roglic (nog steeds op de fiets van Tolhoek) een bocht en knalde hij tegen een vangrail aan.

Voorin nestelde Cattaneo zich ondanks de hete adem van de klassementsrenners in de slotkilometers in het wiel van Cataldo, maar die bleek toch nog de snelste en veroverde zo op zijn 34ste zijn vijfde en mooiste profzege. Yates finishte als derde voor Hugh Carthy, Carapaz en Nibali. Carapaz heeft in het klassement nu een marge van 47 seconden op Roglic en 1:47 op Nibali. Rafal Majka is vierde op 2:35, de andere klassementsrenners kijken tegen een achterstand van meer dan drie minuten aan.

Maandag krijgt het Giropeloton een rustdag, dinsdag wacht de ingekorte bergrit tussen Lovere en Ponte di Legno.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer