Sport.be

Wielrennen

Toptalent Ivan Garcia Cortina boekt eerste profzege in Californië

17.05.2019 | Erik Duchateau

Belga

Ivan Garcia Cortina is in de vijfde rit in de Ronde van Californië naar zijn eerste profzege gesneld. De 23-jarige Spanjaard toonde zich in de langste rit van de Amerikaanse rittenkoers de snelste van een uitgedund peloton. Tejay Van Garderen blijft leider.

De vijfde rit in de Ronde van Californië was 218,5 km lang en ging van Pismo Beach naar Ventura.. De vroege vlucht van de dag kwam op naam van 12 renners: onze landgenoten Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) en Tim Declercq, voorts Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Davide Ballerini (Astana Pro Team), Toms Skujins (Trek-Segafredo), Neilson Powless, Lennard Hofstede (Jumbo-Visma), Michael Schär (CCC), Brandon McNulty (Rally UHC Cycling), Leonardo Basso (Ineos), Alex Hoehn (Amerikaanse selectie) en Cees Bol (Sunweb).

Het tempo lag hoog, een felle rugwind speelde zijn rol, en de renners trokken in rotvaart richting finish en gunden de vluchters niet veel voorsprong. Toen de voorsprong zakte onder de halve minuut spatte de kopgroep uiteen. Finaal zou alleen Tim Declercq nog zijn kans wagen. Maar de lange ontsnapping en een slothelling op het eind, op zo'n 5 km, nekten zijn kansen.

Declercq werd gegrepen, het sein voor ploegmaat Zdenek Stybar om in de aanval te gaan. Het peloton brak in verschillende stukken, de organisatie was een beetje zoek, maar de Tsjech werd gegrepen. Vervolgens trok George Bennett in de aanval, op zoek naar de leiderstrui, maar hij kreeg Sergio Higuita (EF Education First) mee, ploegmaat van gele trui Tejay Van Garderen, die de aanval neutraliseerde, en op 3 km van de finish keerde een kleine groep terug.

Uiteindelijk zou gesprint worden met een elitegroepje van zo'n 25 renners, Maximiliano Richeze (Deceuninck-Quick Step) zette als eerste aan, maar hij zou nog geremonteerd worden door Ivan Garcia Cortina (Bahrein), die daarmee zijn eerste profzege boekte. Higuita kwam als derde over de meet.

Vrijdag staat de koninginnenrit op het programma, de etappe finisht dan op Mount Baldy. Tejay Van Garderen blijft leider met 4 seconden voorsprong op Kasper Asgreen, die onderweg 3 bonificatieseconden pakte, en 6 seconden op Gianni Moscon.

CORTINA HOUDT VAN KASSEIEN

Ivan Garcia Cortina geldt als een groot talent. Hij begon zijn carrière bij het Tsjechische opleidingsteam van Quick Step Floors, eerste AWT-Greenway, daarna Klein Constantia en was ook even stagiair bij Quick Step, maar zou uiteindelijk verkassen naar Bahrein-Merida in 2017. De Spanjaard verzamelde de voorbije jaren ereplaatsen: tweede in een rit in Parijs-Nice van dit jaar, twee keer vijfde in een etappe in de Vuelta, derde in een rit in de Ruta del Sol.

"Ik ben snel, maar zo vaak zat de voorbije jaren mijn timing verkeerd", legde hij uit. "Of ik begon te snel in de sprint, of te laat, of ik vond het gaatje niet. Altijd liep er wel iets fout. Ik ben blij dat ik nu eindelijk raak schiet en de juiste keuze maakte. Met de tegenwind aan de finish mocht ik niet te snel aanzetten. Ik zag Richeze, hij zette aan op 200 meter, ik kroop in zijn wiel en ging mee in zijn slipstream en snelde hem daarna nog voorbij. Geweldig, hier ben ik zo blij mee. De ploeg gaf me het volle vertrouwen vandaag, zette me in een zetel en dat maakte me wel wat nerveus. Ik wilde het ook graag afmaken voor hen."

Cortina is snel, maar geen typische sprinter. Hij is goed in een sprint na een lastige etappe of op een lastige finish, houdt vooral van het eendagswerk, de kasseikoersen zelfs. "Dat zijn mijn droomkoersen", zei hij nog, "ik laat me een beetje inspireren door Juan Antonio Flecha. Al kan ik ook uit de voeten in rittenkoersen, maar dan heb ik een andere rol en rijd ik vooral in dienst van een kopman."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer