Sport.be

Wielrennen

Groenewegen profiteert van declassering Venturini

15.05.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) heeft de tweede etappe van de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC), met start in Wallers en aankomst na 177,7 kilometer in Saint-Quentin, gewonnen. De Nederlander kreeg de zege van de wedstrijdjury, nadat die de oorspronkelijke winnaar Clément Venturini (AG2R La Mondiale) declasseerden wegens onregelmatig spurten.

Timothy Dupont (Wanty-Gobert) werd tweede, net voor Roy Jans (Corendon-Circus). Met zijn tweede zege op rij in deze Franse rittenkoers verstevigt Dylan Groenewegen meteen ook zijn leiderspositie

Jelle Wallays nam door een handblessure, na een val op zeven kilometer van het einde van de openingsetappe, de start niet meer van de tweede etappe van de Vierdaagse van Duinkerke. De tweede rit begon opnieuw heel furieus met tal van uitvalspogingen. Na 5 kilometer slaagden Emiel Vermeulen, de Pool Przemyslaw Kasperkiewicz en de Deen Lasse Norman Hansen erin zich af te zonderen van de grote groep. Die liet onder impuls van de renners van Jumbo-Visma, met leider Dylan Groenewegen in hun rangen, in eerste instantie niet begaan. Het trio moest knokken voor elke meter en beetje per beetje verkregen ze die ook.

Wanneer de Nederlandse ploeg dan toch snelheid minderde achtte de Fransman Romain Cardis zijn moment gekomen om in zijn eentje naar de leidersgroep te vlammen. Na 29 kilometer koers kregen we zo vier leiders. Dit kwartet boekte een maximale voorsprong van 5 minuten op het peloton waarin de mannen van Jumbo-Visma alles netjes controleerden.

De vroege vluchters mochten de drie plaatselijke ronden, van elk 12,7 kilometer, op en rond de befaamde Boulevard Gambetta in Saint-Quentin aanvatten met een voorsprong van anderhalve minuut. Een ronde verder was de achterstand van het peloton al gereduceerd tot 1:05. Romain Cardis pruttelde in volle finale nog even tegen, maar dan werd alles in gereedheid gebracht voor een tweede massasprint op rij.

Daarin leek Clément Venturini, in 2017 nog eindlaureaat van de Vierdaagse van Duinkerke, Dylan Groenewegen het nakijken te geven. Tot de juryleden de televisiebeelden gingen bekijken en oordeelden dat Venturini zijn handen in volle sprint niet aan het stuur hield en Timothy Dupont een tik gaf. Na lang beraadslagen werd uiteindelijk Dylan Groenewegen als ritwinnaar uitgeroepen. De Nederlander verstevigt daarmee ook zijn leiderspositie.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer