Sport.be

Wielrennen

Cavagna soleert naar ritzege met 7 minuten voorsprong

15.05.2019 | Erik Duchateau

Belga

Rémi Cavagna heeft de derde etappe in de Ronde van Californië (World Tour) gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick Step soleerde naar de zege na een sterk nummertje. Aan de finish had hij 7 minuten voorsprong op de tweede.

Na de rit van maandag, met finish in Lake Tahoe en onderweg vier gecategoriseerde hellingen, wachtte het peloton dinsdag alweer een zware beproeving met 208 km voor de boeg. In de rit van Stockton naar Morgan Hill kregen de renners zes beklimmingen voorgeschoteld. Al vroeg vormde zich een kopgroep van 19 met daarin ook Rohan Dennis, een gevaar voor leider Tejay Van Garderen met slechts 42 seconden achterstand. Dus liet het peloton niet begaan en zagen ook de koplopers al gauw het zinloze van hun poging in.

Daarop waagde een duo zijn kans op de Patterson Pass Road, 5,2 km lang aan 6,1 procent. Rémi Cavagna en Alex Hoehn (Amerikaanse selectie) kregen wel de zegen van het peloton en reden een bonus van ruim 10 minuten bij elkaar. Voor Pawel Bernas (CCC) ging het in het peloton niet snel genoeg. Hij begon aan een lange achtervolging en zou 35 km lang hangen tussen de vluchters en het peloton en nog voor Mount Hamilton gegrepen worden.

Op die col versnelde Cavagna en moest Hoehn de rol lossen. Er wachtte de Fransman nog 70 verre kilometers. Was hij een vogel voor de kat of niet? Op papier waren de sprinters mogelijk aan zet in deze rit, maar de opeenvolging van colletjes had er voor gezorgd dat het peloton in stukken was gebroken en er weinig organisatie was in de achtervolging. Enkel EF Education First deed zijn werk voor leider Van Garderen, maar veel dichter kwamen ze niet op de Fransman, die in de afdalingen een paar keer met een valpartij flirtte en zelfs voet aan grond moest zetten. Hoehn bleef lange tijd hangen tussen Cavagna en het peloton, maar zou uiteindelijk opgeslokt worden.

Wel was intussen Simon Geschke (CCC) op pad getrokken met Benjamin King (Dimension Data). Te laat voor de dagzege, die ging naar de Fransman, King werd op 7 minuten van de ritwinnaar tweede, Geschke derde. In de sprint van het peloton legde Jasper Philipsen het af tegen de Deen Kasper Asgreen. Voor Cavagna is het zijn tweede profzege, eerder won hij in 2018 Dwars door West-Vlaanderen (1.1.). Van Garderen blijft leider met 6 seconden voorsprong op Gianni Moscon en zeven op Asgreen.

PHILIPSEN: 'EEN GEMISTE KANS'

"Dit is toch wel een beetje een gemiste kans", vertelde Jasper Philipsen na afloop. "Ik heb heel hard geknokt en afgezien om die ene berg over te geraken. Als dat me zou lukken, kwam het wellicht tot een sprint met een kleine groep. Ik zag ook dat alle snelle jongens die berg niet hadden overleefd. Dus ik begon een beetje te hopen dat er iets zou inzitten, maar na de afdaling hoorde ik dat de voorsprong 7 minuten was. Dat wist ik niet en dan heb ik nog gevraagd om te achtervolgen, maar toen was er eigenlijk geen beginnen meer aan."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer