Sport.be

Wielrennen

La Doyenne zoekt opvolger voor afwezige Jungels

26.04.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

Titelverdediger Bob Jungels is er niet bij in Luik-Bastenaken-Luik. De Luxemburger bereidt zich na een voorjaar met kasseiklassiekers voor op de Giro. Al staan er met Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski, Jakob Fuglsang, Maximilian Schachmann en Alejandro Valverde nog genoeg andere favorieten aan de start om in Luik, niet langer in aankomstplaats Ans, te zegevieren na 256 kilometer.

Zoals bekend ligt de finish na 27 jaar niet langer meer in Ans, maar voortaan weer in Luik, op de Boulevard d'Avroy. Een stevige wijziging, want daardoor maken niet langer de slothelling in Ans, noch de Saint-Nicolas deel uit van het parcours en zijn de laatste 14 km richting de finish vlak. Kansen voor nieuwe namen op de winst dus, zo werd geopperd. En dus voegde onder meer Peter Sagan de wedstrijd toe aan zijn kalender. Na zijn mindere voorjaarscampagne en opgave in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, werd evenwel beslist dat de drievoudige wereldkampioen dan toch zou passen voor La Doyenne.

Voorts maakt het drieluik Côte de Wanne, Côte de Stockeu en Côte de la Haute-Levée opnieuw deel uit van het parcours nu de wegenwerken er zijn afgerond. Daarna is het nog 75 km tot de finish. Breekt de koers hier al open of wordt toch nog langer gewacht? Meer strijd lijkt er te komen op La Redoute, daarna volgen immers maar twee hellingen meer. Legendarisch zijn de beelden van het gevecht tussen Frank Vandenbroucke en Michele Bartoli op die helling, exact 20 jaar geleden. Misschien inspireert het wel een renner in het peloton?

Hoe dan ook, met 3850 hoogtemeters, een paar honderd minder dan andere jaren, is het nog altijd een koers voor klimmers. De titelverdediger is er dus niet bij, met Alaphilippe komt een renner aan de start die er al eens tweede (2015) en vierde (2018) was en zonder stress, maar wel met veel motivatie naar Luik afzakt.

Wellicht moet hij het opnieuw opnemen tegen Jakob Fugslang, tweede in de Waalse Pijl, derde in de Amstel. Verder wordt het uitkijken naar het optreden van Tom Dumoulin, terug na een hoogtestage. Voor de Nederlander is het na Milaan-Sanremo zijn tweede klassieker dit voorjaar. Met ploegmaat Michael Matthews, vierde in 2017, en als die de hellingen overleeft, heeft hij nog een ijzer in het vuur.

Verder zijn er nog Daniel Martin, winnaar in 2013 en tweede in 2017, Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Michael Woods, tweede vorig jaar, Diego Ulissi, Michal Kwiatkowski, twee keer derde (2014 en 2017) en viervoudig winnaar Alejandro Valverde, die niet over de vorm van weleer lijkt te beschikken, maar nooit mag gewist worden uit de favorietenlijstjes.

Van Belgische zijde mag het vizier gericht worden op man in vorm Bjorg Lambrecht, die met Tim Wellens en Jelle Vanendert nog twee sterke ploegmaten met ambitie in de rangen heeft, Dylan Teuns die graag nog eens een resultaat zou rijden, Philippe Gilbert, maar dan wellicht in een dienende rol voor Alaphilippe, Greg Van Avermaet en Laurens De Plus.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer