Sport.be

Wielrennen

Alaphilippe volgt zichzelf op in Waalse Pijl

24.04.2019 | Marnick Claes

Belga

Julian Alaphilippe wint net als vorig jaar de Waalse Pijl. Op de Muur van Hoei kreeg hij alleen weerwerk van Jakob Fuglsang. De Italiaan Diege Ulissi legde beslag op de derde plaats.

Deceunick - Quick-Step heeft zijn 25ste overwinning van het seizoen beet. Julian Alaphilippe was ook dit jaar de sterkste in de Waalse Pijl. Jakob Fuglsang werd tweede en Diego Ulissi vervolledigde het podium. Bjorg Lambrecht deelde zijn beklimming van de Muur van Hoei goed in en werd knap vierde. 

In de wedstrijd was er wel enig oponthoud. De eerste grote kanshebber ging op 30 kilometer van de streep tegen de grond. Roman Kreuziger likte zijn wonden na een val. De Tsjech werd vorig jaar nog vierde. Op 18 kilometer van het einde ging Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal) in de aanval. Hij zorgde ervoor dat Deceuninck - Quick-Step en Astana werkmannen moest inzetten, want hij reed een voorsprong van meer dan een halve minuut bijeen. Op 8 kilometer kreeg de Pool gezelschap van Matej Mohoric, maar beiden werden ingerekend op 6,5 km van het einde. 

Op de voorlaatste klim reed Enric Mas een verschroeiend tempo. Michael Matthews en Alexey Lutsenko kregen het moeilijk op de beklimming. Op 1,3 kilometer van het einde begon de kopgroep aan de Muur van Hoei. Jakob Fuglsang opende de debatten. Julian Alaphilippe kon al enige volgen. Op 150 meter van het einde zette de Fransman zelf aan en reed hij naar de overwinning. Fuglsang werd tweede en Diego Ulissi mocht ook op het podium. Bjorg Lambrecht viel net naast het podium en eindigde vierde. 

Koersen is toch ook vooral ook een ploegsport", opende Alaphilippe tijdens het persmoment met de winnaar. "Ik moest nog van fiets wisselen op twee rondes van het eind, maar dat ging heel snel. De ploeg stond er vanaf kilometer nul. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen en dat loont."

Valverde won vijf keer de Waalse Pijl. De vraag werd gesteld of nu het rijk van Alaphilippe was gekomen. "Dat zou ik niet zomaar zeggen", vond hij. "Ik heb hier vorig jaar mijn eerste grote zege gepakt, voor Alejandro. Dat zal ik nooit vergeten. Iedereen verwachtte hier veel van mij, er werd veel over me gesproken, maar zo gemakkelijk is het allemaal niet. Ik win hier vandaag, vooral ook dankzij mijn team. Ik ga niet zeggen dat nu mijn tijd is gekomen. Ik zit zo niet in elkaar. Ik heb nu twee overwinningen hier, maar deze was echt wel lastig."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer