Sport.be

Wielrennen

Armstrong streek 950.000 euro aan belastingsgeld op

01.04.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

Lance Armstrong kreeg in 2009 1,5 miljoen Australische dollar (950.000 euro) van de deelstaat South Australia om deel te nemen aan de Tour Down Under. Dat maakte Rob Lucas, schatbewaarder in het bestuur van de deelstaat, maandag bekend. Ook de reis- en verblijfskosten van de Amerikaanse wielrenner werden door de overheid van South Astralia betaald.

De 47-jarige Armstrong, levenslang geschorst na zijn dopingbekentenis in 2013, hing in 2005 de fiets aan de haak. In 2009 keerde hij terug in het peloton. De Tour Down Under, waarin hij 29ste werd, was zijn eerste wedstrijd.

In het contract met Armstrong was een plicht tot geheimhouding van tien jaar opgenomen. "Nu kunnen we bekendmaken dat we 1,5 miljoen dollar aan belastinggeld hebben gespendeerd aan een atleet die nadien is ontmaskerd als hoofdpersoon in het meest geavanceerde dopingprogramma in de sportgeschiedenis", vertelde Rob Lucas.

Ook in 2010 en 2011 kreeg Armstrong startgeld in Australië, maar daar zijn vanwege de geheimhoudingsclausule nog geen bedragen van bekend. Na de veroordeling van Armstrong werd geen poging ondernomen om het geld te recupereren. Mike Turtur, organisator van de Tour Down Under, is de deals met Armstrong ook blijven verdedigen. "We profiteren nog altijd van zijn deelnames", zei hij vorig jaar nog.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer