Sport.be

Wielrennen

De Gendt wint openingsrit Ronde van Catalonië na straffe solo

25.03.2019 | Quinten Lafort

Belga

Thomas De Gendt heeft de openingsrit in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. In Callela bleef de renner van Lotto Soudal het peloton bijna drie minuten voor.

De Gendt maakte deel uit van de vroege vlucht van zes renners met onder meer Alexis Gougeard en Luis Angel Maté voorin. Onderweg sprokkelde De Gendt vlotjes punten voor het bergklassement. In een heuse De Gendt-stijl zouden zijn metgezellen één voor één voor de bijl gaan. Maté zou als enige met De Gendt overblijven tot op 60 kilometer van de aankomst. Daarna vond De Gendt het welletjes geweest. Hij diepte solo zijn voorsprong uit tot 4'30 op het peloton.

In de laatste 30 kilometer slonk de voorsprong van de 32-jarige renner van Lotto Soudal, maar hij hield stand tegen het jagende peloton. Al was het relatief duidelijk dat de hardrijder het zou halen na het overleven van het laatste kiimmetje. Aan de finish had De Gendt uitgebreid de tijd om te zegevieren.  Maximilian Schachmann was in de slotkilometers uit het peloton weggesprongen, daardoor kon de Duitser als tweede over de finish rijden. De sprint in het peloton voor de derde plaats werd gewonnen door de Australiër Michael Matthews.

Voor De Gendt is het al zijn vierde overwinning in Catalonië na eerdere successen in 2013, 2016 en 2018. Morgen gaat de renner van start als de eerste leider in de 99ste Ronde van Catalonië. De vraag is nu of De Gendt zich zal mengen in de strijd om de eindwinst, aangezien Alejandro Valverde zichzelf maar al te graag wil opvolgen. Team Sky rekent in Catalonië op Chris Froome en de winnaar van Parijs-Nice Egan Bernal. Michelton-Scott doet een beroep op de Yates-broers, maar ook pakweg Steven Kruiswijk en Wilco Kelderman maken deel uit van de reeks favorieten.

 

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer