Sport.be

Wielrennen

Alkmaar gaststad voor EK wielrennen

25.03.2019 | Quinten Lafort

Belga

Het Europees kampioenschap wielrennen op de weg is definitief toegewezen aan Alkmaar. De Nederlandse stad had zich na het afhaken van de Franse stad Annecy kandidaat gesteld. De Europese wielerbond UEC heeft vandaag ook officieel bevestigd dat Alkmaar het EK mag organiseren.

Van 7 tot 11 augustus strijkt de Europese wielerop neer in Alkmaar. Oorspronkelijk zou het EK plaatsvinden in Annecy, maar de UEC en de Franse stad kwamen niet tot een akkoord in verband met de data van het evenement. Daarom wijkt het EK uit naar Nederland. Er staan maar liefst 13 onderdelen op de planning met de wegwedstrijd en tijdrit voor junioren, beloften en eliterenners, zowel voor mannen als voor vrouwen. Een nieuwigheid is de zogeheten "mixed team relay".

In die "mixed team relay" komen landenploegen van zes renners aan de start. Drie mannen nemen de eerste ronde voor hun rekening. Wanneer de tweede man finisht, mogen drie vrouwen van start gaan. De tijd van de tweede vrouw aan de finish geeft de doorslag. Het onderdeel moet als vervanger dienen voor de ploegentijdrit, ook op het WK wielrennen in Yorkshire staat het op de planning.

De renners zullen in Alkmaar over een afgesloten parcours rijden met passages door onder andere het historisch centrum, de molens in de polder en de kasseien van de Munnikenweg. De stad pompt een klein miljoen euro in de organisatie. "Alkmaar en omgeving worden hiermee op de kaart gezet en dat is goed voor de economie van de regio Alkmaar en prachtig voor de wielersport in Nederland. Het EK is een jong, maar uitermate aantrekkelijk evenement", klinkt het bij de opgetogen wethouder Pieter Dijkman.

De Noord-Hollandse renners Laurens ten Dam en Niki Terpstra zijn de ambassadeurs van het evenement. "Wij zijn supertrots met de komst van het EK naar Alkmaar. Wij zijn al druk bezig met het parcours te testen en uit te zetten", aldus ten Dam.

Tijdens het vierde EK op de weg wordt er gezocht naar opvolgers voor de Italiaan Matteo Trentin en zijn landgenote Marta Bastianelli. Victor Campenaerts kan bij onze noorderburen een gooi doen naar zijn derde opeenvolgende Europese titel in het tijdrijden.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer