Sport.be

Wielrennen

Mathieu van der Poel rijdt solo naar zege in GP Denain

24.03.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zondag laten zien zeer goed hersteld te zijn van zijn valpartij woensdag in Nokere Koerse. De Nederlander won zondag de Franse semiklassieker GP Denain (1.BC). Van der Poel soleerde naar de zege.

Voor de start gaf Van der Poel aan dat hij zich nog behoorlijk stijf voelde na zijn zware valpartij van woensdag in Nokere Koerse. Maar dat leek goed mee te vallen tijdens de wedstrijd, ondanks de ruim twintig kilometer kasseien in dezelfde regio als de finale van Parijs-Roubaix (een koers die Van der Poel dit jaar trouwens niet rijdt).

Van der Poel zat bijna de hele wedstrijd in een figuurlijke zetel, want in een kopgroep van vijftien renners had hij zijn ploegmaats Jimmy Janssens en Lasse Norman Hansen mee. Ook Stijn Steels, Piet Allegaert en Bert De Backer waren mee aan boord. WorldTour-ploegen Groupama-FDJ en Trek-Segafredo moesten aan de bak in de achtervolging.

Met nog ruim veertig kilometer te gaan kon Van der Poel zich niet meer bedwingen en trok hij samen met de Luxemburger Alex Kirsch in de tegenaanval op de vroege vlucht. Toen hij daar kwam aansluiten, kon hij rekenen op de steun van zijn twee ploegmaats. Op de laatste kasseistroken ranselde Van der Poel vervolgens de kopgroep helemaal uit elkaar.

Ondanks zijn beperkte voorsprong op het uitgedunde peloton, dat nog alle andere vluchters opslokte, hield de solo van Van der Poel stand tot de streep. Daar pakte hij zijn tweede zege van dit wegseizoen, na een rit in de Turkse Ronde van Antalya. De Fransman Marc Sarreau (Groupama-FDJ) won de groepssprint voor plek twee van Dupont (Wanty-Gobert). Emiel Vermeulen werd vijfde.

"Ik had in Nokere Koerse al gevoeld dat ik goed in vorm was, maar het was afwachten hoe het zou gaan met de kwetsuren. In het begin van de wedstrijd had ik nog wat last van de heup. Maar in de koers vergeet je dat", zei de Nederlandse kampioen van Corendon-Circus kort na zijn zege.

Van der Poel reed ruim veertig kilometer in de vuurlijn, waarvan de laatste acht solo, nadat hij de laatste renners Alex Kirsch en Mihkel Räim uit zijn wiel had gegooid op de kasseien. "Ik keek geen enkele keer achterom. Had ik dat wel gedaan en toen de achtervolgers gezien, dan zou mijn 'moraal' gezakt zijn. Het was ver om alleen te gaan, zeker tegen een grote groep. Dit was één van mijn lastigste overwinningen. Hier ben ik trots op."

Onderweg had Van der Poel kunnen rekenen op de hulp van ploegmaats Jimmy Janssens en Lasse Norman Hansen, die mee waren geschoven met de vroege vlucht en in de finale tempo maakten voor hun kopman. "We hadden afgesproken om de koers hard te maken. Vandaag hebben we gezien hoe sterk mijn ploeg is. Lasse en Jimmy reden enorm hard. Heel straf. Als de ploeg zo goed werkt voor mij, dan geeft dat extra 'moraal'."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer