Sport.be

Wielrennen

Marta Bastianelli en Pim Ligthart vieren in Ronde van Drenthe

17.03.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Pim Ligthart (Direct Energie) heeft zondag de Ronde van Drenthe (Ned/B.C) bij de mannen op zijn naam gebracht. De Nederlander vloerde na 217,6 km in een sprint met twee zijn medevluchter Robbert De Greef (Alecto Cycling Team). Nicola Bagiola won wat later de sprint om de derde plek.

Net zoals bij de vrouwen speelde ook in deze wedstrijd de wind een rol. Al was het de eerste passage van de VAM-berg, na 21,5 km die het peloton in vier stukken brak. Alles klitte weer bijeen nadien. De rust zou evenwel niet terugkeren in het peloton. Het regende aanvallen. Even raakte een groepje van acht vooruit, maar onder impuls van Roompot Oranje, volgde een hergroepering. Uiteindelijk zou de vierde en laatste passage over de VAM-berg, op zo'n 40 km van het eind, doorslaggevend zijn.

Een groepje van dertien scheidde zich af van de rest van het pak, finaal zouden Lighthart en De Greef daaruit wegrijden in de finale. Het was Ligthart die het haalde en daarmee zijn zesde profzege boekte. Het was geleden van 18 februari 2015 dat de Nederlander nog eens mocht juichen, toen won hij een rit in de Ruta del Sol. Ligthart volgt op de erelijst de Tsjech Frantisek Sisr op.

Europees kampioene aan het feest

Marta Bastianelli won de Ronde van Drenthe (WorldTour) bij de vrouwen. De renster van Team Virtu Cycling vloerde na 165,7 km in de sprint haar twee medevluchtsters Chantal Blaak en Ellen van Dijk. Lotte Kopecky werd eerste landgenote op plek vijf.

Net zoals de wedstrijd van vrijdag in en rond Drenthe werd de koers ook zondag gekleurd door slecht weer en moeilijke omstandigheden. De wind brak het peloton al vroeg in verschillende stukken. In de finale vormde zich een kopgroep van zo'n 30 rensters, op de eerste passage van de VAM-berg muisde de Australische Grace Brown (Mitchelton-Scott) er vanonder, ze zou een bonus grijpen van zelfs twee minuten op de derde en laatste passage van die VAM-berg.

In de achtervolging werkten Boels-Dolmans, Trek-Segafredo en Team Virtu Cycling en de Australische werd gegrepen op 15 km van het eind. Op de laatste kasseistrook werd het verschil gemaakt en sprongen in eerste instantie Van Dijk en vervolgens ook Blaak en Bastianelli weg uit het peloton met favorieten.

Blaak zette als eerste aan in de sprint, maar zag de Europese kampioene al snel remonteren. Van Dijk moest vrede nemen met plek drie. De sprint om de vierde plaats kwam 20 tellen later op naam van Amy Pieters, vorig jaar winnaar in Hoogeveen, voor Lotte Kopecky.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer