Sport.be

Wielrennen

Van Schip wereldkampioen puntenkoers: 'Lapping the field, drie keer, huppakee!'

01.03.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Jan Willem van Schip is in Polen overtuigd wereldkampioen puntenkoers gewonnen. De opvallende Nederlander klopte in de strijd om goud de Spanjaard Sebastian Mora en de Ier Mark Downey. Voor Kenny De Ketele was geen medaille weggelegd. Nadien reageerde van Schip op zijn geheel eigen manier.

De Ketele totaliseerde na zestien sprints 50 punten. Van Schip won afgetekend met 104 punten voor de Spanjaard Sebastian Mora Vedri (76 punten) en de Ier Mark Downey (67 punten).

De 33-jarige De Ketele mikte op een vierde medaille in het WK puntenkoers. In 2017 haalde de Oost-Vlaming zilver, in 2012 en 2016 brons. Vorig jaar werd hij vijfde en ging de wereldtitel naar de Australiƫr Cameron Meyer voor Van Schip.

Belgiƫ blijft voorlopig steken op een medaille in Pruszkow. Jolien D'hoore veroverde woensdag brons in de scratch.

Van Schip, ook bekend van zijn legendarisch 'doorgesnoven'-interview, reageerde nadien hilarisch bij de NOS op zijn wereldtitel. "Ik dacht: "met de polsen naar binnen, ga ik het WK winnen. En het is nog gelukt ook!", opende hij met een grote glimlach. "Ja, niet normaal. Sick, lapping the field, drie keer, huppakee!"

Op het einde was het gewoon "rammen", klonk het bij de baanwielrenner met een aparte voorbereiding. "Ik heb de Jan Willem van Schip-baandag vier keer gedaan. Dan doe je 's morgens kilometers op de grote plaat tot je helemaal de tering bent. 's Middags doe ik dan blokken van vijf minuten interval. In het slot dacht ik aan die blokken en ging ik nog een keertje rond. Ik begon twee weken geleden met een eerste baanblok, dat was echt alleen maar huilen. Maar ik dacht dat het me beter ging maken."

Van Schip voelde zich voor de verandering eens goed voor een wedstrijd. "Ongeloveloos dat ik straks een regenboogtrui krijg. Echt sick! Ik kan het nog niet helemaal geloven. Kan iemand Peter Schep even bellen en zeggen dat ik wereldkampioen ben en hij een opvolger heeft?"

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer