Sport.be

Wielrennen

Strenge test voor motards en bestuurders

01.03.2019 | Marnick Claes

Belga

De motards en bestuurders die in dienst van de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) werken, worden voortaan getest of ze geschikt zijn om in de koers te rijden.

De laatste jaren zijn er verschillende voorbeelden van motards of volgauto's die in aanrijding komen met de renners. Het beeld van Johnny Hoogerland die in de prikkeldraad vliegt of de aanrijding van Jesse Sergent in de Ronde van Vlaanderen van 2015 staan in het geheugen van de wielerfanaat gegrift. Sergent moest door blijvende complicaties zijn carrière stopzetten. "Een screening is nodig om de veiligheid in en rond de koers te garanderen, voor zowel de renners, het publiek als alle andere betrokkenen in de koers", aldus Vias institute. 

De KBWB en het Vias instituut lieten vandaag weten dat ze een multidisciplinaire test hebben opgesteld om mensen vooraf te screenen. Ze willen nagaan of motards op medisch, psychologisch en praktisch vlak de capaciteiten hebben om in wielerwedstrijden te rijden. 

VOLLEDIGE SCREENING

De KBWB en het Vias gaan coaches, chauffeurs en piloten van wedstrijdcommissarissen en tijdopnemers testen. De eerste test is een medische bij de dokter. Daarna is er een reactietest bij een psycholoog. Deze test wordt afgenomen onder stress. Andere tests gaan over de mogelijkheid om de aandacht te verdelen, zich voldoende lang kunnen concentreren, risicoperceptie en het kunnen inschatten van onverwachte manoeuvres. Ten slotte is er een praktische rijtest. Dit is een rit op druk en techniek. 

Na deze testen krijgen de motards al dan niet een attest "Fit to pilot". Dit attest geeft motards en bestuurders de mogelijkheid om een licentie aan te vragen bij de KBWB om te mogen rijden in nationale en internationale wedstrijden. 


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer