Sport.be

Wielrennen

Porte wint weer op Willunga Hill, eindzege Impey

20.01.2019 | Ward Bollen

Belga

Richie Porte (Trek-Segafredo) heeft voor de zesde keer de rit naar Willunga Hill in de Tour Down Under gewonnen. Hij was bergop sneller dan Wout Poels (Sky) en Daryl Impey (Mitchelton-Scott).

De Zuid-Afrikaan Impey pakt zo voor de tweede keer op rij de eindzege in de Australische rittenwedstrijd. Willunga Hill is een klim van 2,9 km aan 7,4 procent gemiddeld. Patrick Bevin leidde in de stand, met zeven tellen voorsprong op Daryl Impey en 16 op Luis Leon Sanchez. Bevin, door een val de dag voordien twijfelachtig voor de start, kon na een geslaagde medische test op de eerste rij post vatten, maar zou een moeilijke dag tegemoetgaan.

Voor de tweede keer in deze Tour Down Under trok Thomas De Gendt (Lotto Soudal) in de aanval. Hij kreeg Nick White (UniSA-Australia), Alex Dowsett (Katusha Alpecin), Danny van Poppel (Jumbo-Visma), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Gediminas Bagdonas (AG2R) en Jasha Sütterlin (Movistar) als metgezellen mee. Het peloton controleerde de kopgroep en liet de voorsprong nooit hoog oplopen. Bij de eerste passage op Willunga Hill was hun avontuur voorbij.
 
Ook voor Bevin ging het te snel op die eerste klim en het was een duo van Team Sky dat als eerste de concurrentie testte bergop. Kenny Elissonde zette aan, ploegmaat Poels schoof mee en samen gingen ze over de top. Met nog 20 km stond op de teller en tegenwind was het te vroeg om weg te rijden. Dat was het moment voor Daniel Oss (Bora-Hansgrohe), Héctor Carretero (Movistar) en Tomasz Marczynski (Lotto Soudal) om een tegenaanval op te zetten in de afdaling. Het trio ging hard, maar ook hun poging zou stranden op 10 km van de finish.

Op die slotklim was het opnieuw Sky dat opende met Dylan van Baarle, vervolgens Elissonde die het pad effende voor kopman Poels. Ze sloegen een kloofje en Poels leek op weg naar de zege. Tot Porte uithaalde op 1,3 km van de top. Enkel Impey zou nog het gaatje weten te dichten en bij het leidersduo komen. Porte versnelde nog een keer en sprintte bergop naar de zege, zijn zesde op Willunga Hill. In dezelfde tijd finishte Poels als tweede, Impey als derde.

Impey is de eindwinnaar met 13 seconden voorsprong op Porte, die voor de vierde keer als tweede eindigt. Dries Devenyns is eerste Belg op een tiende plaats op 40 seconden van winnaar Impey.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer