Sport.be

Wielrennen

Philipsen boekt eerste WorldTour-zege na declassering Ewan (VIDEO)

19.01.2019 | Erik Duchateau

Belga

Jasper Philipsen heeft de vijfde rit in de Tour Down Under op zijn naam geschreven. Onze landgenoot kwam na 149,5 km tussen Glenelg en Strathalbyn als tweede over de meet, maar kreeg alsnog de bloemen omdat Caleb Ewan bestraft werd wegens onregelmatig sprinten.

Philipsen (UAE Team Emirates) boekte zo zijn eerste WorldTour-zege ooit. Eerder in deze Tour Down Under was hij al goed voor enkele knappe ereplaatsen. In de sprint van de rit van zaterdag hield hij onder meer drievoudig wereldkampioen Peter Sagan en de Nederlander Danny Van Poppel achter zich. Jens Debusschere werd vierde, voor Elia Viviani. Met nog slechts één etappe voor de boeg blijft de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin (CCC), ondanks een valpartij in de rit, aan de leiding.

De vijfde etappe van de Tour Down Under bracht het peloton langs de zuidkust naar de finish in Strathalbyn. Al vroeg in de rit werd een kopgroep gevormd met Jason Lea en Ayden Toovey, beiden voor Unisa-Australia, wat later kregen ze het gezelschap van Clément Chevrier (AG2R). Hun bonus liep op tot 3:15, maar het peloton bleek niet zinnens hen te laten rijden en nog voor de tussensprint, na 47 km, werden ze bij de lurven gevat.

In die tussensprint greep Daryl Impey de grootste buit, 3 seconden, voor leider Bevin. Het eerste spel was gespeeld, maar het peloton schroefde het tempo niet terug en liet geen renners rijden tot aan de tweede tussensprint, die Bevin op zijn naam bracht, voor Impey. Pas daarna kregen vluchters hun kans en met nog 74 km te gaan opende Matthieu Ladagnous de debatten. De Fransman kreeg het gezelschap van Toovey, die het opnieuw probeerde, maar ook deze vlucht kreeg geen kans en op zo'n 35 km van het eind werd ook deze poging teniet gedaan onder impuls van Jumbo-Visma, dat wat later de finale opende met waaiers.

WAAIERS EN VALPARTIJ

De Nederlandse WorldTour-ploeg kreeg hulp van Team Sky en hoewel het peloton op een lint ging en Impey zelfs tegen een achterstand aankeek, zou iedereen weten terug te keren. Zo'n 10 km verderop ondernam Sky een nieuwe poging, maar ook deze zou stranden en op 15 km van het eind ging de storm liggen en werd het aftellen naar de sprint.

In die finale werd het peloton opgeschrikt door een grote valpartij, op 9,7 km van de meet, waarbij klassementsleider Patrick Bevin betrokken raakte. De kopman van CCC greep naar zijn knie, maar zette zijn tocht, op een nieuwe fiets, verder en zou helemaal op het eind opnieuw aansluiten in het peloton dankzij de hulp van zijn ploegmaten.

'KOPSTOOT'

Deceuninck-Quick-Step leidde de dans in de sprintvoorbereiding, Viviani voorop, met Sagan in het wiel, daarachter gevolgd door Caleb Ewan (Lotto Soudal), die als eerste van ver aanzette en naar de zege sprintte, voor Philipsen. Na enkele minuten besliste de wedstrijdjury evenwel om Ewan te schrappen als winnaar. In de sprintvoorbereiding en het gevecht om het wiel van Sagan ging het hard, schouder aan schouder, en daarbij zou de aanwinst van Lotto Soudal iets te veel met zijn hoofd geduwd hebben richting onze jonge landgenoot.

PHILIPSEN: 'RARE MANIER OM TE WINNEN'

Voor de 20-jarige Philipsen is het zijn eerste WorldTourzege, vorig jaar won hij al een rit in de Ronde van Utah. "Dit is een belangrijke zege voor mij, mijn eerste overwinning in de WorldTour", klonk het. "Maar ze valt een beetje op een rare manier in mijn handen. Ik mis dat gevoel dat ik als eerste over de lijn ben gekomen aan de finish, ik heb niet kunnen juichen."

"Nu goed, winnen is altijd mooi en ik ben blij dat ik deze zege vast heb. Dit is ook belangrijk voor de ploeg, een overwinning in de WorldTour, de kop is eraf. De finale kende net zoals de voorbije dagen veel chaos. Er was een gevecht om posities en een val, maar ik zat goed in de laatste bocht en had de kracht in de benen om te sprinten. Ewan was sneller in die finale: ik kon hem niet bijbenen en werd geklopt, maar uiteindelijk wordt hij gedeclasseerd en win ik wel."

Over het sprintincident zei Philipsen het volgende in een reactie aan Het Laatste Nieuws. "Het was nog 350 meter voor de streep. Ik probeerde een goede positie te vinden en nam het wiel van Sagan, om uit de wind te blijven. Ewan kwam eraan en gaf me twee duwen met het hoofd. Het ging zo snel dat ik niet kan zeggen of zijn uitsluiting terecht is of niet. Ik was ook wel blij met mijn gevoel bij de tweede plaats. Nu voelt het dubbel dat ik hier win. Ik ga de beslissing van de jury niet aanvechten", lachte hij.

EWAN NIET AKKOORD MET JURYBESLISSING

Caleb Ewan bleef ontgoocheld achter. ?In de diepe finale zat ik in het wiel van Peter Sagan, maar Philipsen probeerde die plaats in te nemen en me uit het wiel van Sagan te kwakken. Tijdens de sprint mag en kan je de handen niet van het stuur halen dus gebruikte ik mijn hoofd om niet in de dranghekkens te belanden. Op een helikopterbeeld is een beweging met het hoofd natuurlijk goed zichtbaar maar veel ex-sprinters zullen beamen dat mijn manoeuvre niet ongeoorloofd was.?

?Ik moet natuurlijk de beslissing van de jury accepteren, maar ga er niet mee akkoord. Ik wilde mezelf en het volledige peloton beschermen tegen een valpartij. De commissarissen luisterden niet naar ons verhaal vooraleer ze de uiteindelijke beslissing namen. Het zal toch een paar dagen duren om de ontgoocheling te verwerken. Nu komt het er op aan om de Tour Down Under goed te proberen afsluiten met de ploeg en daarna te focussen op nieuwe doelen.?

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer