Sport.be

Wielrennen

Van Avermaet: 'Voel als enige kopman meer verantwoordelijkheid'

18.01.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Greg Van Avermaet onthulde op fietsbeurs Velofollies zijn nieuwe fiets waar hij 2019 mee zal rijden. Zijn nieuwe team CCC rijdt niet langer met BMC, maar met fietsmerk Giant en het tuig van de Olympische kampioen kreeg een touch of gold zodat iedereen hem zal herkennen in het peloton. "Ik heb een goede winter achter de rug", aldus Van Avermaet. "Ik kijk er echt naar uit dat het seizoen zich op gang trapt."

Van Avermaet begint zijn nieuwe seizoen in de Ronde van Valencia die start op 6 februari. Daarna gaat het richting de Ronde van Oman, Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo en de Vlaamse voorjaarskoersen.

"Het is bijna een kopie van andere jaren", aldus de olympische kampioen. "Alleen rijd ik dit jaar geen Kuurne-Brussel-Kuurne. Mijn programma is al genoeg beladen en dat is toch een koers waar het heel vaak uitdraait op een sprint en ik minder kansen heb. Wel start ik zeker in de Omloop. Een mooie koers die ik al twee keer won en die toch heel belangrijk is, zeker in Vlaanderen waar na de Ronde van Vlaanderen toch het meest over gesproken wordt." Wel start hij zeker, net zoals vorig jaar, opnieuw in Dwars door Vlaanderen. "Normaal is dat ik een koers die ik er uit laat (hij reed de wedstrijd nog maar vijf keer, red), maar nu ga ik die toevoegen. Het is een WorldTour-koers en een kans om te scoren in de Vlaamse klassiekers, dus het zou zonde zijn om die weg te laten."

"Ik kijk er wel naar uit om opnieuw te beginnen. Ik heb een goede winter achter de rug. Elke winter verloopt een beetje gelijkaardig. Je start altijd vol goede moed, met goede voornemens, een beetje zoals iedereen op 1 januari en dan heb je toch goesting om er zo snel mogelijk in te vliegen. Ik ben enorm gemotiveerd, nog iets meer dan andere jaren. CCC is een nieuwe ploeg, ik ben de enige kopman en ik voel me nu toch iets meer verantwoordelijk. Ik ben bezig met het materiaal, met de ploeg, sfeer creƫren en dergelijke meer. Er zijn veel nieuwe jongens, een paar op mijn vraag en iedereen is wel enorm gemotiveerd om het goed te doen."

CCC droomde van een goede start en met al een zege voor Patrick Bevin in de Tour Down Under (en zijn leidersplaats ook) is het team goed begonnen. "Dat is wel plezant, het is belangrijk dat we meteen een goede start nemen. Dat zorgt meteen voor een positieve sfeer."

Uiteraard beseft hij dat zijn team niet het sterkste is van het peloton. "Vroeger behoorden we bij de beste drie teams van de wereld. Dat is nu anders. We hadden meer kopmannen, ik draag die verantwoordelijkheid nu bijna alleen. Dat zorgt voor iets meer stress, maar ik kan daar wel mee om. Ik ben zelf ook altijd ambitieus. Ja, we zijn minder sterk dan vroeger, in de breedte. Maar in het voorjaar denk ik wel dat we met een heel sterk blok starten en we goed voor de dag komen met een aantal nieuwe jongens. Die zullen zich willen bewijzen. Ik wil graag scoren in dat voorjaar. Wanneer mijn seizoen geslaagd is? Dat is simpel en niet simpel. Als ik een klassieker win."

Overigens rijdt Van Avermaet ook op een nieuwe fiets, Giant voortaan in plaats van BMC. "Dat was even wennen in het begin omdat ik toch acht jaar op BMC gereden. Maar na twee weken ben je dat wel gewoon. Ik ben heel blij met mijn nieuwe fiets en nu zou ik hem niet meer kunnen afgeven."

Van Avermaet presenteerde op Velofollies die nieuwe fiets, met gouden tinten en enkele symbolen ook op het fietskader. "Een drietand (verwijst naar zijn eindzege in Tirreno-Adriatico waar je ook een drietand wint), een kassei (naar Parijs-Roubaix) en een afbeelding van Christus de Verlosser (het standbeeld in Rio de Janeiro, verwijzend naar zijn Olympisch goud in 2016)", legde hij uit. Er werd ook een gouden helm gemaakt voor Van Avermaet. "We gaan nog afwachten of ik die ga gebruiken. Het is misschien een beetje overdreven. We hebben ook nog een zwart model waar ik het meest mee zal rijden. Misschien is dat meer iets voor een speciale koers, zoals de Ronde van Vlaanderen."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer