Sport.be

Wielrennen

Impey draagt ritzege op aan overleden vriend (VIDEO)

18.01.2019 | Erik Duchateau

Belga

De Zuid-Afrikaan Daryl Impey heeft de vierde etappe van de Tour Down Under gewonnen. De Nieuw-Zeelander Patrick Bevin finishte als tweede en gaat als leider het slotweekend in.

Thomas De Gendt koos de vierde rit van de Tour Down Under uit voor zijn eerste lange vlucht van dit jaar. De ontsnappingskoning van Lotto Soudal kreeg het gezelschap van de Fransman Benoît Cosnefroy, de Oostenrijker Hermann Pernsteiner, de Duitser Jasha Sütterlin en thuisrijders Miles Scotson en Nicholas White.

Met 26 graden en zelfs een regenbuitje waren de weersomstandigheden een stuk draaglijker dan de verhitte dagen voordien. Na zo'n 50 van de 129 af te werken kilometer ging de voorsprong boven de 5 minuten en werden de CCC-ploegmaats van leider Bevin in het peloton afgelost door die van Luis Leon Sanchez (Astana) en Impey (Mitchelton-Scott), die het tempo verhoogden.

Voorin liet De Gendt nog even de rest van de kopgroep achter zich in de aanloop richting Corkscrew Road, de beslissende helling van eerste categorie waarop het na 2,3 km klimmen alleen nog maar dalen was richting finish in Campbelltown. Op de klim sneuvelden laatste vluchters Pernsteiner en Scotson door het werk van Team Sky, dat de Nederlander Wout Poels lanceerde.

Poels was de eerste van de grote namen die in de aanval ging. De Nieuw-Zeelander George Bennett, de Australiër Richie Porte en de Canadees Michael Woods schoven mee. In een zinderende afdaling konden nog 16 renners komen aansluiten dankzij het werk van Lucas Hamilton, een ploegmaat van Impey.

De Zuid-Afrikaan bedankte met de ritzege. Hij haalde het op de streep vlot voor Bevin en Sanchez, die de sprint vroeg hadden ingezet maar Impey niet uit het lood konden slaan. Peter Sagan maakte geen deel uit van de kopgroep, Dries Devenyns als enige Belg wel. De renner van Deceuninck-Quick-Step miste met een elfde plaats net de top-10 van de daguitslag.

Met nog twee ritten te gaan, is Bevin opnieuw iets steviger leider van het algemene klassement. Hij heeft nu 7 seconden voorsprong op dichtste achtervolger Impey, de eindwinnaar van vorig jaar. Sanchez is derde op 11 seconden, Devenyns twaalfde op 21 seconden. De rit van zaterdag is opnieuw een kans voor de sprinters, zondag wacht de afsluitende koninginnenetappe met aankomst bovenop Willunga Hill.

Impey droeg de ritzege op aan een overleden vriend. "Een goeie vriend van mij stierf recent aan een hartaanval. Ik verliet Zuid-Afrika met een triest gemoed. Het was een behoorlijk zware tijd voor mijn hele familie, want hij speelde een belangrijke rol voor ons. Toen ik hier in Australië toe kwam, wilde ik iets speciaals doen. Dat ik daar vandaag in slaagde, is behoorlijk emotioneel en absoluut een boost voor mijn vertrouwen", aldus Impey na zijn ritoverwinning.   

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer