Sport.be

Wielrennen

Bevin schenkt CCC eerste zege in WorldTour (VIDEO)

16.01.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

De Nieuw-Zeelander Patrick Bevin (CCC Team) is de nieuwe leider van de Tour Down Under (Aus/WorldTour). Hij schreef woensdag verrassend de tweede etappe op zijn naam waarvan de finale werd ontsierd door een massale valpartij.

De tweede etappe van de Santos Tour Down Under tussen Norwood en Angaston was oorspronkelijk 149 kilometer lang, maar door de voorspelde loden hitte in Zuid-Australië werd ze enkele dagen geleden al ingekort naar 122 kilometer. Die hitte kwam er ook daadwerkelijk voor de tweede dag op rij, met temperaturen tot 37 graden. Al was dat nog iets minder dan oorspronkelijk verwacht.

Twee van de vroege vluchters van de openingsrit lieten het peloton voor de tweede dag op rij hun hielen zien: de Australiër Jason Lea (Unisa) en de Kazak Artyom Zakharov (Astana). Zij kregen het Spaanse gezelschap van Jaime Castrillo van Movistar. Onderweg slaagde Lea erin zijn bergtruitje met succes te verdedigen en graaide Zakharov het maximum van de bonificatieseconden mee, waarop de drie zich weer lieten inlopen door het peloton.

Nadien ging de Fransman Matthieu Ladagnous (Groupama - FDJ) een tijd voor het peloton uit rijden, maar onder meer door toedoen van Thomas De Gendt (Lotto - Soudal) en Deceuninck - Quick-Step in dienst van hun respectievelijke sprinters Caleb Ewan en Elia Viviani liep alles weer samen met nog drie kilometer te gaan. Nadien liep de weg dan wel constant zachtjes omhoog, maar toch leken de sprinters aan zet te zijn.

Ondanks de oplopende finish en de brede weg werd het peloton in de slotkilometer opgeschrikt door een massale valpartij, waarbij de weg dominogewijs helemaal werd versperd. Een klein groepje met daarbij onder meer Peter Sagan en Caleb Ewan geraakte zonder kleerscheuren door de chaos. De Spanjaard Luis Leon Sanchez (Astana) probeerde daaruit de snelle mannen nog te ontvluchten met een late aanval.

Maar in de laatste hectometers kreeg Sanchez nog Patrick Bevin over zich heen. Die staat bekend als tijdritspecialist, maar toonde zich verrassend genoeg beduidend sneller dan de Australiër Ewan en de Slowaak Sagan. Danny van Poppel werd vierde, de jonge Belg Jasper Philipsen (UAE - Team Emirates) vijfde. Ook Jens Debusschere (dertiende) overleefde de chaos en kon voor zijn nieuwe ploeg Katusha - Alpecin nog een verre ereplaats pakken.

De ritwinnaar van dinsdag, Italiaans kampioen Viviani, finishte als zevende en moet zijn leiderstrui afstaan aan Bevin, die in rit 1 al bonificatieseconden had gesprokkeld door mee te schuiven met de vroege vlucht. In de stand heeft de ploegmaat van Greg Van Avermaet nu vijf seconden voorsprong op Viviani en negen op Ewan, Max Walscheid en Zakharov. Donderdag verdedigt Bevin die voorsprong in een golvende etappe over 146 kilometer tussen Lobethal en Uraidla.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer