Sport.be

Wielrennen

Gilbert gaat voor de twee grote klassiekers

08.01.2019 | Niels Dirkx

Belga

Philippe Gilbert (36) begint aan zijn 17e profseizoen. "Ik koers nog altijd heel graag", zegt hij. "Fietsen is mijn passie. Mijn ambitie blijft ook intact, ik wil 100 procent zijn in april voor de twee grote klassiekers."

In 2017 won Gilbert de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Vorig jaar zat hij dikwijls gevangen in het ploegenspel in het voorjaar en moest hij vrede nemen met ereplaatsen in de E3 Harelbeke (tweede na Niki Terpstra) en de Ronde van Vlaanderen (derde na Niki Terpstra). Op het BK keerde hij huiswaarts met zilver, nadat ploegmaat Yves Lampaert de tricolore trui veroverde. Hij trok daarna naar de Ronde van Frankrijk, toonde zich bijzonder aanvalslustig en een uitstekende teamspeler, maar zag zijn Tour vroegtijdig beëindigd door een spectaculaire tuimelperte in de rit naar Saint-Lary-Soulan, waar ploegmaat Julian Alaphilippe won. Hij reed die etappe nog uit, met een gebroken knieschijf, zo bleek. Al op 23 september maakte hij zijn rentree in de GP d'Isbergues-Pas de Calais, waarin hij meteen naar de overwinning reed, zijn enige zege in 2018.

In 2019 begint Gilbert aan zijn 17e seizoen bij de profs. Hij herinnert zich zijn eerste seizoen en eerste wedstrijd nog goed, in de Ronde van Qatar in 2003. Zijn eerste podiumplaats volgde enkele weken later, in de Driedaagse van West-Vlaanderen. "Ik trok er de sprint aan (voor ploegmaat Jimmy Casper en de Fransman won) en eindigde zelf nog op het podium, op een derde plaats. Ik denk nog niet aan stoppen, ik koers echt nog heel graag, ik beschouw wielrennen niet als mijn werk, het is een passie."

Intussen verzamelde Gilbert een schitterend palmares. Hij droomt van succes in de vijf Monumenten. Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije heeft hij al op zak. Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix nog niet. "La Primavera is een aartsmoeilijke koers om te winnen. Het blijft een ambitie, maar met Julian Alaphilippe en Elia Viviani hebben we nog troeven om uit te spelen. In april wil ik 100 procent zijn, voor de Ronde en Parijs-Roubaix."

Ook met de Tour heeft hij nog een eitje te pellen. "Ik zou er graag aan de start staan en ik zit ook in de voorselectie. Het wordt speciaal, een Tour in België, een start in Brussel als eerbetoon aan Eddy Merckx, één van de grootste sportmannen aller tijden en hij is ook een goede vriend van mij, dus op zijn feest wil ik niet graag ontbreken. Ik ben er op gebrand om er bij te zijn, al zijn de plaatsen duur, want we knokken met zo'n twaalf renners voor acht plaatsen. Ik wil er ook graag revanche nemen voor de voorbije twee jaar, want in 2017 moest ik opgeven wegens ziekte en vorig jaar door die valpartij." Dan is er nog het WK in Yorkshire, nog ver weg, maar op een parcours dat hem wel moet liggen. "Als je het geluk hebt om één keer die regenboogtrui te dragen, dan wil je dat graag nog een tweede keer doen, ik wil het alleszins proberen."

Gilbert start zijn seizoen in de Tour de la Provence die op 14 februari start. "Ik reed er nog nooit eerder, maar ik kijk er naar uit om daar mijn seizoen te openen." Daarna volgt Omloop Het Nieuwsblad en Parijs-Nice.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer