Sport.be

Wielrennen

Lampaert wil opnieuw een stap vooruit zetten

08.01.2019 | Niels Dirkx

Belga

Yves Lampaert toonde in 2018 dat hij opnieuw een tikkeltje sterker was geworden dan in 2017. De ambitie voor 2019 is groot.

In 2017 bracht de 27-jarige West-Vlaming niet alleen Dwars door Vlaanderen op zijn palmares, hij won ook een rit in de Vuelta en kroonde zich tussendoor tot Belgisch kampioen tijdrijden. In 2018 mocht hij opnieuw juichen in Dwars door Vlaanderen, werd hij Belgisch kampioen op de weg en pakte hij de wereldtitel ploegentijdrit met zijn team in Innsbruck. Hij maakte ook zijn debuut in de Tour de France en ei zo na snelde hij daar naar eeuwige roem op de Champs Elysées, maar de streep lag 220 meter te ver.

Lampaert begint aan zijn vijfde seizoen voor Quick Step Floors, waarin hij na het vertrek van Niki Terpstra een trapje hoger in de pikorde komt en mee kopman is in de Vlaamse klassiekers. Ploegmanager Patrick Lefevere stelde op de teampresentatie dat Lampaert te sympathiek is. "Hij is op te veel uitnodigingen ingegaan de voorbije winter, hij zegt altijd ja, maar hij moet wat meer neen leren zeggen. Die vele aanvragen zijn het gevolg van die Belgische trui, maar Niki Terpstra zong het al in het verleden na een zege 'als je wint, heb je vrienden', wel Yves moet dat in gedachten houden en wat meer dingen weigeren. Ik hoop natuurlijk dat hij weer een stap vooruit zet."

Lampaert heeft begrepen wat zijn grote baas van hem verlangt. Zelf wil hij ook in 2019 weer progressie maken. "Al besef ik wel dat er meer op mijn wiel zal gereden worden. Ik draag die Belgische trui en er zal meer naar mij gekeken worden. Het is aan mij om daar goed mee om te gaan. Er rust iets meer druk op mijn schouders, maar daar kan ik weinig aan veranderen."

JUNGELS GAAT VOOR DE VLAAMSE KLASSIEKERS

De kans bestaat dat Bob Jungels zijn titel niet zal verdedigen in Luik-Bastenaken-Luik. De renner van Deceuninck-Quick Step wil het nog eens proberen in de Vlaamse klassiekers. "Ik weet nog niet exact wat mijn programma is na de Ronde van Vlaanderen."

Jungels won in 2012 Parijs-Roubaix bij de beloften, in 2013 reed hij de helleklassieker voor het eerst (en het laatst) bij de profs en eindigde hij als 84e. Hij nam toen ook deel aan Dwars door Vlaanderen en de Driedaagse van West-Vlaanderen. Sindsdien reed hij geen Vlaams voorjaar meer, maar koos hij voor het Ardense luik. Met succes, want vorig jaar bracht hij La Doyenne op zijn naam.

"Ik keer terug naar de kasseien", vertelde de 26-jarige Luxemburger op het persmoment. "Ik heb die wedstrijden altijd graag betwist toen ik jong was en ik wil het daar in 2019 ook eens proberen. Ik start alleszins in de Omloop Het Nieuwsblad en zal daarna ook enkele andere Vlaamse kasseikoersen rijden. Ik hoop dat ik er goed voor de dag kom en dat ik zo mijn selectie kan verdienen voor de Ronde van Vlaanderen. Ik zou er graag starten, maar in dit team moet je natuurlijk knokken voor je plaatsje. Wat daarna volgt, weet ik nog niet. Ik rijd alleszins de Giro en we moeten nog bekijken hoe we mijn voorbereiding aanpakken op die rittenkoers. Of Luik-Bastenaken-Luik in dat plaatje past, weet ik nu nog niet. Uiteraard zou het jammer zijn als ik mijn titel niet zou verdedigen, maar je moet keuzes maken. De Giro heeft een aantrekkelijk parcours met drie tijdritten en een bijzondere eerste week. Dat zal ongetwijfeld voor een spannend verloop zorgen."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer