Sport.be

Wielrennen

Campenaerts en Degrendele winnen Kristallen Fiets

05.12.2018 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Victor Campenaerts heeft woensdagavond de 27ste editie van de Kristallen Fiets gewonnen. Bij de vrouwen ging de prestigieuze trofee naar Nicky Degrendele.

Campenaerts (Lotto Soudal) verzamelde 480 punten, 52 punten meer dan de tweede in de stand Yves Lampaert. Greg Van Avermaet eindigde als derde met 382 punten. Wout Van Aert werd vierde met 316 punten, Thomas De Gendt vervolledigde de top vijf met 270 stemmen achter zijn naam. Campenaerts ontving de trofee uit handen van sir Bradley Wiggins.

De Kristallen Fiets is een verkiezing georganiseerd door de krant Het Laatste Nieuws. De trofee wordt uitgereikt door een kennersjury van journalisten (schrijvende pers, audiovisuele en nieuwe media), de verschillende ex-laureaten (onder wie Andrei Tchmil, Johan Museeuw, Peter Van Petegem, Philippe Gilbert, Tom Boonen, Sven Nys en Greg Van Avermaet), een delegatie van de Belgische Wielrijdersbond (KBWB), de verschillende bondscoaches en ruim 40 wielercoryfeeën en oude gloriën. Daarbij onder meer Eddy Merckx, Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck, Etienne De Wilde, Roland Liboton, Patrick Sercu, Freddy Maertens, Eric Vanderaerden, Johan De Muynck en Lucien Van Impe.

Victor Campenaerts is dus de winnaar. Het is een trofee die hij voor de eerste keer op zijn palmares brengt. Enkele weken terug moest hij nog vrede nemen met een tweede plaats in de verkiezing van de Flandrien, van krant Het Nieuwsblad, waarin Yves Lampaert de laureaat was en Van Avermaet ook derde werd. Campenaerts zette dit seizoen zijn progressie als tijdrijder voort.

Hij verlengde in Glasgow zijn Europese titel. Met 63 honderdsten van een seconde voorsprong op Jonathan Castroviejo kroonde zich voor de tweede keer in zijn carrière tot Belgisch kampioen tijdrijden bij de elite. Op het WK in Innsbruck veroverde de Antwerpenaar brons na Rohan Dennis en Tom Dumoulin.

Als vijfvoudig winnaar van de Kristallen Fiets is Johan Museeuw recordhouder (1993, 1995, 1996, 1997 en 2002). Philippe Gilbert (2008, 2009, 2010, 2011), Tom Boonen (2004, 2005, 2006, 2012) en Greg Van Avermaet (2014, 2015, 2016, 2017) hebben elk vier trofeeën in hun kast.

ONVERWACHT VOOR CAMPENAERTS

Campenaerts had niet verwacht dat hij de overwinning zou grijpen. "België is toch een land waar eendagskoersen, de klassiekers, enorm populair zijn. Dus vermoedde ik dat Yves Lampaert met de trofee aan de haal zou gaan. Ik kwam zonder verwachtingen naar hier, draag een pak van twee jaar geleden en heb niet eens een hemd aan. Nu goed, zo'n colltrui is ook wel de mode, dus het kan zeker geen kwaad. Als ik de erelijst zie van de Kristallen Fiets, kan ik alleen maar enorm trots zijn. Ik sta tussen hele grote namen. Misschien heb ik wel een beetje geluk ook, omdat dit een jaar is waarin er geen grote uitschieters zijn in de klassiekers of andere wedstrijden, maar ik breng het wel voor elkaar, voor Yves en Greg Van Avermaet."

"Ik heb niet echt veel idolen in de sport. Eerder deze week spraken we er nog over in een interview. Ik noemde Frederik Deburghgraeve en dan in het wielrennen dacht ik meteen aan Bradley Wiggins. Dat net hij deze trofee aan mij overhandigt. Dat kan tellen. Ik had hem graag ontmoet nadat ik het werelduurrecord zou breken, maar nu maak ik die droom vandaag al waar. Dat werelduurrecord blijft mijn grote doel. Het maakt me trots dat Wiggins in mij gelooft, dat hij denkt dat ik het zal breken. Hij moet dat ook wel zeggen hier, voor een Belgisch publiek, maar goed: het is fijn om horen", aldus Campenaerts. 

DEGRENDELE HAALT HET VOOR CANT

Nicky Degrendele kroonde zich het voorbije jaar dan wel tot wereldkampioene in het keirin bij de vrouwen elite, toch kwam ook voor haar de trofee van de Kristallen Fiets als een totale verrassing. 36 punten bedroeg het verschil tussen haar en Sanne Cant, wereldkampioene in het veld, maar de veldrijdster uit Lille moest vrede nemen met een tweede plaats.

"Iedereen werkt heel hard om resultaten te halen", gaf Degrendele aan. "Sanne, Githa (Michiels) en Jolien (D'Hoore) hadden deze trofee ook verdiend, ze trainen er voor, ze werken zich net zoals ik uit de naad om resultaten te halen. Deze keer pak ik de trofee en daar ben ik ontzettend trots op, want het zijn straffe dames die ik klop. Het verschil in punten is ook niet zo groot, dat wil zeggen dat al onze prestaties naar waarde worden geschat."

Degrendele is nu wereldkampioene, haar volgende doel is die titel te verlengen en daarna volgen de Olympische Spelen in Tokio, waar ze zowel in het keirin, als in de sprint droomt van grootse prestaties. "Ik ben heel vaak in Zwitserland, train er in Aigle op de piste en ben dus heel vaak van huis. Dat doe je niet als je geen ambitie hebt, want ik offer veel op voor mijn sport. Die Spelen zijn het grote doel, maar ik wil geen grote uitspraken doen. Hard trainen, dan volgen de resultaten hopelijk ook."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer