Sport.be

Wielrennen

16 Belgen in laatste rittenkoers WorldTour

15.10.2018 | Erik Duchateau

Belga

Van dinsdag tot en met zondag wordt met de Ronde van Guangxi de laatste etappekoers van de WorldTour 2018 gereden. 16 Belgen doen mee in China, waaronder Jasper Stuyven, Jurgen Roelandts en Phlippe Gilbert.

Titelverdediger Tim Wellens is er niet bij in China. Dus wordt het uitkijken naar Rigoberto Uran, Fabio Aru, Gianni Moscon, Alexis Vuillermoz en wie weet kan Philippe Gilbert wel scoren in deze Aziatische rittenkoers.

De Ronde van Guanxi leent zich vooral voor snelle jongens. Vorig jaar kwam het in vijf van de zes ritten tot een sprint en mocht Fernando Gaviria vier keer juichen. Ook dit jaar mag verwacht worden dat de sprinters meestal aan zet zullen zijn. Enkel in de vierde rit, naar Nongla, zal gestreden worden voor het klassement.

Vorig jaar wist Tim Wellens daar op de slotklim, zo'n drie km lang, het verschil te maken. De smaakmakers van vorig jaar zijn er deze editie niet bij: Tim Wellens koerste afgelopen zaterdag nog de Ronde van Lombardije en koos daarna voor een terugreis met de fiets naar België met ploegmaat Thomas De Gendt. Ook Fernando Gaviria is afwezig en was ook niet voorzien in China.

Quick-Step Floors rekent op Fabio Jakobsen om het mooie weer te maken in de sprint. Een grote kanshebber op een rist ritzeges is evenwel Dylan Groenewegen. Vorig jaar mocht hij één keer juichen, mogelijk verzamelt hij in deze editie meer bloemenruikers. Verder zijn ook snelle jongens Arnaud Démare en Pascal Ackermann van de partij.

Voor de eindzege moet gekeken worden naar een rist kanshebbers. Vraag is alleen wie nog zin heeft in deze verre buitenlandse trip. Het seizoen afsluiten met een goed gevoel zal wellicht de belangrijkste motivator zijn voor kanshebbers Fabio Aru en Richie Porte, die beiden geen al te best jaar achter de rug hebben.

Verder zou Rigoberto Uran een opsteker kunnen gebruiken na zijn opgave in de Tour en een zevende plaats in de Vuelta. Met een tweede plaats in de Ronde van Emilia, een zevende in de Tre Valli Varesini en een vierde stek in de Ronde van Lombardije bewees hij alvast dat hij nog steeds de goede conditie te pakken heeft.

Van Belgische zijde zijn 16 renners vertegenwoordigd in Guanxi. Lotto Soudal vaardigt met zes renners het meeste landgenoten af. In de sprint mag gehoopt worden dat Jasper Stuyven en Jurgen Roelandts zich zullen willen mengen, verder kan Philippe Gilbert misschien wel opnieuw voor de verrassing zorgen. In 2014 bracht hij de laatste editie van de Ronde van Peking op zijn naam, wie weet kan hij ook in Guanxi scoren.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer