Sport.be

Wielrennen

Net niet voor Teuns op Balcon de Bizkaia, bergtrui voor De Gendt

12.09.2018 | Gert-Jan Weyters

Belga

Michael Woods (Education First) heeft woensdag de zeventiende rit van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 31-jarige Canadees bleef na 157 kilometer tussen Getxo en Balcon de Bizkaia Dylan Teuns (BMC) en de Spanjaard David de la Cruz (Sky) voor. De Brit Simon Yates (Mitchelton-Scott) blijft leider in het algemene klassement.

Na de tijdrit van dinsdag moesten de berggeiten opnieuw aan de bak in de Vuelta. De 17e rit bracht de renners 157 km door het Baskenland. Onderweg lagen er vier bergjes van derde categorie, een van tweede categorie en op het einde de steile slotklim, de Balcon de Bizkaia: 7,2 km aan 9,7%, maar met passages tot 12 procent. Onderweg vielen er ook 27 bergpunten te rapen. De rit startte zonder de ritwinnaar van dinsdag, Rohan Dennis. De Australiër keerde huiswaarts om zich voor te bereiden op het WK in Innsbruck.

Tal van aanvallen waren er in de beginfase, onder meer van ritwinnaar Alessandro De Marchi, maar zonder succes. Wel maakte Thomas De Gendt nog maar eens zijn intenties duidelijk. Hij schoof mee bergop en greep de volle buit, drie punten, op de eerste klim van de dag, de Alto de la Arboleda. In zijn zog volgden nog tientallen andere renners, waardoor een kopgroep van 21 ontstond met onder meer onze landgenoten Thomas De Gendt en Dylan Teuns, Ilnur Zakarin, Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Bauke Mollema, ritwinnaars Alexandre Geniez, Simon Clarke en Oscar Rodriguez. Achter hen volgde een groep van vijf met ook Pieter Serry. De vijf hadden het moeilijk om de oversteek te maken en het was uiteindelijk Serry die alleen wegsprong en na een sterk nummer vooraan zou aansluiten op 105 km van het einde.

In totaal 22 koplopers dus, met drie landgenoten. Finaal zouden ook Merhawi Kudus, Valerio Conti, Franco Pellizotti en José Mendes de aansluiting maken toen het vooraan even minder ronddraaide. In afwezigheid van een nog niet volledig herstelde Luis Angel Maté ging De Gendt op zoek naar de bergpunten. Dat lukte het hem ook op de tweede passage waar hij de volle buit greep. Intussen steeg de maximale bonus naar 8:15. Euskadi-Murias kwam in steun van Mitchelton-Scott een handje toesteken en geleidelijk aan zakte de voorsprong.

Op de derde klim van de dag was de bergtrui een feit voor De Gendt die andermaal de volle buit greep, vijf punten, en zo voorbij Maté ging met een totaal van 68. Hij zou zijn voorsprong nog verder uitdiepen naar 74 punten, 10 meer dan Luis Angel Mate.

Astana gaf er intussen een lap in het peloton op en joeg het tempo de hoogte in. Toch zou dat niet volstaan om de vluchters terug te grijpen. De winnaar zat vooraan en Michael Woods, Rafal Majka, David de la Cruz en onze landgenoot Dylan Teuns toonden zich de sterksten van de kopgroep op de slotklim. Op de steilste stukken in het slot kreeg Majka het lastig en hij moest een gaatje laten op 1,7 km. Net daarvoor had Teuns al eens versneld, maar hij raakte niet weg. Op 1,4 km versnelde De la Cruz, Woods pikte aan, Teuns moest een gaatje laten, maar hij knokte zich terug en net voor de vod van de slotkilometer sloot hij weer aan, net zoals Majka die zich wat later lanceerde, zonder succes.

Op 650 meter zette Teuns aan, te vroeg, want Woods ging hem voorbij en sprintte naar de zege, Teuns kwam nog dicht maar haalde het niet en moest andermaal vrede nemen met een ereplaats. In het groepje met favorieten kende Nairo Quintana geen al te beste dag en hij kraakte als eerste. Alejandro Valverde zou de meubelen moeten redden en deed dat met verve. Hij zou in het slot nog acht seconden terugpakken op leider Yates. Ook Kruijswijk, de morele winnaar van dinsdag, verging het woensdag minder en hij zou bijna een minuut verliezen op Yates en zijn derde plaats moeten afstaan aan Enric Mas die in het zog van Valverde finishte.

Yates telt nog 25 seconden voorsprong op Valverde en 1:22 op Mas, Miguel Angel Lopez staat vierde op 1:36, Kruiswijk is weer vijfde op 1:48. Quintana is nu zesde op 2:11.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer