Sport.be

Wielrennen

Du jamais vu: Evenepoel wint EK met bijna 10 minuten voorsprong!

15.07.2018 | Erik Duchateau

Belga

Remco Evenepoel is de nieuwe Europese kampioen bij de junioren. Onze landgenoot maakte er een ware demonstratie van in het Tsjechische Zlin en finishte met bijna 10 minuten bonus op de zilveren medaille, de Zwitser Alexandre Balmer.

Eerder deze week kroonde Evenepoel zich ook al tot Europees kampioen in het tijdrijden. Evenpoel startte als de topfavoriet in Tsjechiƫ en maakte die reputatie ook waar. "Ik start zonder stress", zei hij nog vooraf, "het is een eerlijk, pittig parcours, waar de sterkste man zal winnen." En zo geschiedde... Tijd om een ploegenspel te spelen was er niet voor de andere landen. Al in de tweede ronde forceerde hij de beslissing en liet hij het peloton achter. Enkel de Spanjaard Carlos Rodriguez Cano sputterde even tegen, maar ook hij moest al snel het hoofd buigen tegen onze landgenoot. Meer dan 100 kilometer zou Evenepoel alleen op kop rijden en degradeerde hij de tegenstand tot figuranten. Solo reed hij naar zijn grootste zege, na eerder deze week het EK tijdrijden, op zijn te naam brengen. Hij volgt de Italiaan Michele Gazzoli op als Europees kampioen. Het zilver ging naar de Zwitser Alexandre Balmer, de Spanjaard Carlos Rodriguez Cano moet vrede nemen met brons. Ilan van Wilder viel naast het podium met een vierde plaats. Met Xandres Vervloesem staat er nog een derde Belg in de top tien, op de negende plek.

'BEGRIJP ER NIETS VAN'

"Het is echt een heel mooie dag voor mij. Ik ben ontzettend gelukkig. Ik eindig met bijna tien minuten voorsprong. Dat is echt zot. Eerlijk gezegd heb ik er niet meteen een verklaring voor. Ik probeer altijd tot het uiterste te gaan en ik ben de beste op dit moment. Maar ik moet de voeten op de grond houden", reageerde Evenepoel bij Directvelo.com. "Ik kon gelukkig vieren met mijn familie en vrienden. Ze waren er allemaal bij en ik kon mijn intense geluk dus met hen delen."

Evenepoel reed zijn concurrenten in de vernieling door op meer dan 100 kilometer van de streep voor het hazenpad te kiezen. "Ik dacht altijd dat twee of drie renners me nog zouden bijbenen en dat we samen naar de finish konden rijden. Daar hoopte ik toch op, zodat ik ook nog even uit de wind kon blijven. Maar mijn voorsprong bleef groeien. Ik bleef mijn ritme aanhouden tot het einde en hield uiteindelijk bijna 10 minuten over."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer