Sport.be

Wielrennen

Martin wint op Mûr de Bretagne, Van Avermaet behoudt geel

12.07.2018 | Erik Duchateau

Belga

Dan Martin heeft de zesde rit van de Ronde van Frankrjk gewonnen. De Ier haalde het op de Mûr de Bretagne voor de Fransman Latour en de Spanjaard Valverde. Greg Van Avermaet werd twaalfde en blijft in het geel.

Het venijn zat donderdag in de staart met een dubbele beklimming van de steile Mûr de Bretagne. De vroege vluchters die het eerste gedeelte animeerden, luisterden naar de namen Damien Gaudin, Fabien Grellier, Anthony Turgis, Laurent Pichon en Dion Smith. Gaudin werd voor een solo halverwege beloond met de Prijs van de Strijdlust, Smith slaagde er niet in de bolletjestrui van de schouders van Toms Skujins te nemen.

Een boeiend intermezzo kwam er dankzij Quick-Step Floors, dat halfweg de rit het peloton in drie waaiers gooide. Onder meer klassementsrenners Vincenzo Nibali, Nairo Quintana en Mikel Landa lieten zich even verrassen maar konden snel weer terugkeren, Primoz Roglic daarentegen had 26 km en veel ploegmaats nodig om opnieuw aansluiting te vinden, waarna de rust terugkwam in het peloton.

Bij enkele van de kanshebbers voor het eindpodium ging de hartslag al voor de slotbeklimming van de Mûr de Bretagne steil omhoog: Jakob Fuglsang moest hard achtervolgen na een val voor de eerste passage aan de finish, maar verloor uiteindelijk geen tijd. Tom Dumoulin (wielwissel) en Romain Bardet (fietswissel) waren in de slotkilometers op een inhaaljacht aangewezen na materiaalpech. Het verdict aan het eind: 31 seconden voor Bardet, 53 voor Dumoulin.

In de strijd om de ritwinst legde Daniel Martin al vlug zijn kaarten op tafel. Martin zette een aanval op op meer dan een kilometer van de finish en slaagde erin de late counter van de jonge Fransman Pierre Latour af te houden. Achter de rug van Martin en Latour won Alejandro Valverde de sprint van de klassementsrenners voor Julian Alaphilippe en Rafal Majka. Titelverdediger Chris Froome (18de) moest 5 seconden toegeven op dat groepje.

Greg Van Avermaet kwam als twaalfde over de streep in de groep-Valverde. Zijn eerste achtervolger in het klassement heet nu Geraint Thomas, die onderweg twee bonificatieseconden sprokkelde en nu volgt op 3 seconden van de gele trui. Tejay van Garderen is derde op 0:05. Philippe Gilbert (+0:12) zakt van drie naar vijf

Vrijdag staat de zevende etappe op het programma, een rit over 231 km tussen Fougères en Chartres.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer