Sport.be

Wielrennen

Gaviria klopt Sagan en Greipel in Sarzeau

10.07.2018 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Fernando Gaviria heeft dinsdag in Bretagne de vierde etappe in de 105e Tour de France gewonnen. Na 195 kilometer van La Baule naar Serzeau was de 23-jarige Colombiaan van Quick-Step Floors de snelste in een massasprint. De Slovaak Peter Sagan werd tweede, de Duitser André Greipel derde. Timothy Dupont sprintte naar de tiende stek.

Greg Van Avermaet (BMC) behield de gele leiderstrui. De 33-jarige Oost-Vlaming gaat zijn Amerikaanse ploeggenoot Tejay van Garderen, in dezelfde tijd, voor. De Welshman Geraint Thomas is op drie seconden derde, Philippe Gilbert op vijf seconden vierde. Alsof ze het erom deden, enkele uren voor de halve WK-finale, reden twee Belgen en twee Fransen bijna de volledige 195 kilometer op kop. Guillaume Van Keirsbulck en Dimitri Claeys hzdden het gezelschap van Jérôme Cousin en Anthony Perez.

De vier werkten goed samen op de golvende wegen en verdeelden onderweg de prijsjes onder elkaar. In het peloton nam Quick-Step Floors in dienst van Gaviria een flink stuk van het werk voor zich. De maximumvoorsprong van 7:30 van de vier leiders smolt als sneeuw voor de zon, maar het kwartet had duidelijk een deel van zijn krachten in reserve gehouden: in de finale gingen ze versnellen en daardoor moesten onder meer Tim Declercq en Niki Terpstra stevig aan de bak om de laatste tweeënhalve minuut te dichten. Hectiek kwam er vijf kilometer voor de streep, door een grote valpartij middenin het peloton.

Onder meer Tiesj Benoot ging neer, terwijl klassementsrenners Rigoberto Uran en Ilnur Zakarin door het oponthoud moesten achtervolgen. Uran slaagde er wel in opnieuw aansluiting te maken bij het peloton, Zakarin niet: de Rus verloor een minuut. Voorin liet Van Keirsbulck zijn medevluchters in de steek in het zicht van de rode vod, maar ver droeg zijn poging niet.

In de hellende slotkilometer werd Van Keirsbulck voorbijgeraasd door het peloton, waarin Maximiliano Richeze een indrukwekkende lead-out deed voor Gaviria. Die kreeg in de sprint Greipel en Sagan naast zich, maar haalde het op de streep toch nog met een duidelijk verschil op de wereldkampioen, die zijn groene trui behoudt. Greipel werd derde, voor de Nederlander Dylan Groenewegen en zijn landgenoot Marcel Kittel vijfde. Voor Gaviria is het de negende zege van het seizoen. In de Tour won hij afgelopen zaterdag ook al de openingsetappe.

De tweede van drie etappes in Bretagne brengt de renners woensdag over 204,5 kilometer van Lorient naar Quimper. In een heuvelachtige rit krijgen ze twee colletjes van vierde categorie en drie van derde te verteren. De laatste daarvan, de Côte de la montagne de Locronan (2,2 km aan 5,9%), ligt op 23 kilometer van de aankomst.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer