Sport.be

Wielrennen

Bilbao verovert ritzege, Thomas staat steviger in leiderstrui

09.06.2018 | Ward Bollen

Belga

De Spanjaard Pello Bilbao (Astana) heeft zaterdag de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen, een bergetappe die ook in de Tour op het programma staat. Bilbao finishte solo voor de Brit Geraint Thomas (Team Sky), die zijn leidersplaats verstevigt.

Op de voorlaatste dag van het Critérium du Dauphiné kreeg het peloton een zo goed als exacte kopie voor de wielen van de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk. In amper 110 kilometer lagen vier stevige cols te wachten: eerst twee buiten categorie, dan eentje van tweede categorie, en aan het eind de slotklim naar de finish in La Rosière (cat. 1).

Na een spervuur aan aanvalspogingen in de beginfase geraakten 27 renners uit de greep van het peloton. Daarbij vier Belgen: Thomas De Gendt, Serge Pauwels, Pieter Serry en Thomas Degand. Valerio Conti, de best geplaatste renner voorin, keek in het klassement aan tegen een achterstand van vijf minuten. De ploegmaats van geletruidrager Geraint Thomas van Team Sky verloren op de eerste beklimming, de Montée de Bisanne, de rust en de controle niet.

Op de tweede en derde col van de dag, de Col du Pré die meteen werd gevolgd door de Cormet de Roselend, barstte de wedstrijd verder los. Voorin kwamen alle Belgen, op Pauwels na, in de problemen, achterin gooide Ag2r La Mondiale een bommetje. Na voorbereidend werk van onder meer Belgisch kampioen Oliver Naesen dunden de ploegmaats van Romain Bardet de groep van de klassementsrenners uit tot een vijftiental man. Onder meer Vincenzo Nibali en oud-geletruidragers Gianni Moscon en Michal Kwiatkowski kwamen in de problemen.

Onderweg naar de slotklim slaagde Pierre Latour erin de oversteek te maken naar de leiders, waar intussen ook Pauwels had moeten afhaken. In de afdaling probeerden Bardet, Julian Alaphilippe en Tiesj Benoot om Thomas onder druk te zetten. Maar die had met Tao Geoghegan Hart en Jonathan Castroviejo nog steeds twee ploegmaats in zijn buurt, die controleerden tot over halfweg de slotklim naar La Rosière, die 17,6 kilometer lang is en gemiddeld 5,8 procent stijgt.

Kort nadat de tweede in het klassement, de Italiaan Damiano Caruso, moest afhaken, startte de clash tussen de grote namen. Na aanvalspogingen van Dan Martin en Adam Yates zonderden Thomas, Bardet, Martin en Yates zich af. Eén renner van de vroege vlucht hield in de slotkilometers echter de hele tijd stand met een bonus van amper twintig seconden: de 28-jarige Pello Bilbao. Na een zesde plaats in de eindstand van de Giro boekt de Bask met ritwinst in de Dauphiné zijn tweede uitschieter van dit seizoen.

Thomas sloeg met een late uitval nog een kloofje van twee seconden op Martin en Bardet, en vijf op Yates, en staat zo nog wat steviger op 1 in het algemene klassement. Achter de Brit verschuift er veel. Zijn landgenoot Yates gaat van zes naar twee en volgt nu op 1:29. De Fransman Bardet klimt van zeven naar drie met 2:01 achterstand op Thomas. Martin stijgt naar vier, Caruso is nu vijfde. Eerste Belg Tiesj Benoot finishte als negentiende en blijft twaalfde (op 4:47) in het klassement. De slotrit van de Dauphiné eindigt zondag na 129 kilometer en vijf beklimmingen op de flanken van de Mont Blanc.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer