Sport.be

Wielrennen

Jungels: 'We gunnen elkaar de zege, dat is ons geheim'

22.04.2018 | Tom Van Aken

Belga

Bob Jungels heeft zijn eerste klassieke zege beet met de overwinning in Luik-Bastenaken-Luik. "Ongelooflijk", sprak hij na afloop, "we sluiten het voorjaar af op een geweldige manier met de ploeg."

"Ik ben zeer moe, maar tegelijkertijd ook zeer trots, emotioneel met deze zege. Dit een wedstrijd waar ik als kind van droomde, ik realiseer hier een droom door deze overwinning die echt onverwacht komt", zei hij op de persconferentie na afloop. "Dit is een van de mooiste wedstrijden van het jaar en ik heb die nu op mijn palmares. Ongelooflijk."

"Julian was de vooruitgeschoven kopman. Om hem in een goeie positie te houden, ging ik aan net voorbij de Roche-aux-Faucons", legde hij uit. "Dat kwam misschien onverwacht. Maar goed, je moet het wel proberen. Er zijn dit jaar veel koersen gewonnen door aan te vallen op een onverwacht moment. Ik was niet de man die moest wachten tot het eind, dat was Julian. Ik moest voor hem gewoon het pad effenen, anderen aan het werk zetten. Toen ik aanviel, had ik zeker niet verwacht dat ik voorop zou blijven en ik was zelf een beetje verbaasd. Daarna heb ik gewoon al mijn tijdrijderscapaciteiten aangeboord om voorop te blijven en dat is me gelukt."

Jungels is de derde Luxemburger die erin slaagt 'La Doyenne' te winnen. De laatste keer dateert van 2009 met Andy Schleck, die er ook vanonder muisde in het stuk meteen na de Roche-Au-Faucons. "Ik ben heel trots dat ik na hem de volgende Luxemburger ben die dit kunstje voor elkaar kreeg. Het is al een tijdje geleden dat ik met hem heb gesproken, maar ik ken hem wel en heb veel respect voor hem. Hij is een groot kampioen. Toeval wil dat ik zaterdagavond samen met Julian nog naar de editie van 2011, toen Philippe (Gilbert) won, en naar die van 2009 met Andy (Schleck) keek. Dit is een beetje surreëel, dat ik op dezelfde manier de zege pak."

Quick-Step Floors heeft zijn 27ste overwinning van het seizoen beet. "Of er een geheim is? Niet echt", vervolgde hij. "We zijn gewoon meer dan een team, we zijn een familie. We vertrouwen elkaar, iedereen weet wat hij aan elkaar heeft, weet wat hij moet doen en we kennen de kwaliteiten van de anderen. Je weet ook: iedereen krijgt zijn kans weleens. Dat zag je ook woensdag in de Waalse Pijl toen Schachmann zijn kans ging. Ik weet niet hoeveel koersen we dit jaar al met verschillende renners gewonnen hebben, maar het zullen er veel zijn. We steunen elkaar en gunnen elkaar de zege. Dat maakt ons zo sterk."

Jungels kende nochtans geen al te best seizoensbegin met de aanrijding in Zuid-Afrika waarbij vooral zijn ploegmaten Petr Vakoc en Laurens De Plus zwaar geblesseerd raakten. "Het klopt dat mijn begin niet zo lekker liep", gaf hij toe, "eerst die aanrijding en dan kreeg ik af te rekenen met een klein virus in de Tirreno-Adriatico. Dat zou me nog parten spelen tot in de Ronde van Catalonië. Ik heb het hoofd niet laten hangen, ben blijven werken en daar kreeg ik nu de beloning voor. Dit smaakt dan nog des te zoeter."

'GEEN GEHEIM'

"Er is niet echt geheim", aldus Lefevere. "We kneden gewoon een team dat aan elkaar hangt, elkaar de zege gunt. Als ik de verhalen moest geloven na vorig jaar, dan gingen we na het vertrek van Kittel, Martin, Boonen een zeer moeilijk seizoen tegemoet en dacht iedereen dat we een probleem zouden hebben. Maar kijk, dit is zoals na het afscheid van Museeuw, ook toen stonden jonge leeuwen meteen klaar om de fakkel over te nemen. Nu behalen we resultaten in de Vlaamse en Waalse klassiekers. Dit is echt straf, iedereen rijdt voor elkaar. We koersen aanvallend en winnen met onze stijl. Dat is echt een groot plezier."

"Bob is echt wel een sterk renner", vertelde Lefevere. "Bij de jeugd was hij al een specialist van grote eendagskoersen. Bij Trek is dat een beetje verloren gegaan, maar bij ons vond hij meteen zijn draai. Hij won een rit en werd zesde en achtste in de Giro. Al liep het in de eendagskoersen nog niet echt goed en na de Brabantse Pijl was het zelfs echt slecht. Ik twijfelde even aan hem, maar dan moet je zo'n renner het voordeel van de twijfel geven en hij is meegegroeid met de ploeg. Zo'n renner als Alaphilippe stuwt de ploeg echt vooruit met zijn enthousiasme. Vandaag leverde hij ook enorm afstoppingswerk voor Bob. Ik heb nog even gezweet toen Vanendert ging en de bonus van 50 naar 25 seconden zakte, maar het kwam toch goed voor ons. Dit is een geweldige afsluiter van een schitterend voorjaar."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer