Sport.be

Wielrennen

Van Hecke: 'In de kijker rijden is gelukt'

15.04.2018 | Tom Van Aken

Belga

Preben Van Hecke reed bijna de hele Amstel in de aanval en was na afloop dan ook tevreden. Tim Wellens had op meer gehoopt dan een zesde plaats.

Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) behaalde zondag zijn beste resultaat ooit in de Amstel Gold Race, een twaalfde plaats nadat hij de hele dag in de aanval had gereden. In zijn elfde deelname behaalde de Belgische kampioen van 2015 zijn sterkste resultaat in de Nederlandse klassieker. "Ik ben hier echt wel tevreden mee", zei Van Hecke na afloop. "Ik rijd vanaf kilometer tien of vijftien in de aanval tot bijna tot het eind. We worden dan wel ingerekend door de grote kanonnen, maar finaal rijd ik wel nog een mooi resultaat bij elkaar, toch een klein prijsje en dat is fijn voor de ploeg. We wilden ons in de kijker rijden en dat is gelukt."

De kopgroep verzamelde een voorsprong van maximaal zestien minuten. "Dat was heel veel en heeft ook mee de uitslag bepaald", weet Van Hecke, "natuurlijk, ik wist wel dat we het niet tot het eind zouden uitzingen en nog gegrepen zouden worden, maar het zou nooit door een grote groep zijn, maximaal een peloton van twintig of dertig renners. Op de Bemelerberg probeerde ik dan nog wat voorsprong te pakken, weg te rijden, te anticiperen voor die grote namen zouden gaan, maar mijn benen blokkeerden en veel zat er niet meer in toen die mannen hun koers reden. Uiteindelijk finish ik in een derde groepje en sprint ik daar nog voor een ereplaats. Ik word tweede van dat groepje, na die Zuid-Afrikaan (Daryl Impey, red) en dus twaalfde in totaal. Hier ben ik blij mee."

Sport Vlaanderen-Baloise kreeg vorig weekend geen wildcard voor Parijs-Roubaix. "Ik heb de laatste weken ook enkel Gent-Wevelgem en de Ronde gereden. Gent-Wevelgem was goed, de Ronde wat minder en daarna heb ik twee weken goed kunnen trainen. Woensdag reed ik de Brabantse Pijl en nu deze koers. Ik was wel fris en dat hielp me wel vandaag, dit is een koers die me ligt, met dat draaien en keren en ik ben blij dat ik hier eindelijk eens een resultaat kan rijden." Van Hecke staat reserve voor de Waalse Pijl en rijdt daarna wel nog Luik-Bastenaken-Luik.

WELLENS:'BLIJ EN ONTGOOCHELD'

Tim Wellens behaalde met een zesde plaats zijn beste resultaat ooit in de Amstel Gold Race. "Ik ben blij met het verloop van de wedstrijd en met hoe ik me voelde, maar ik ben wel wat ontgoocheld over het eindresultaat", sprak hij na afloop.

"Tijdens de koers is er redelijk hard gereden, omdat de kopgroep veel tijd kreeg van het peloton en we opeens echt wel aan de bak moesten. Op het eind zat iedereen een beetje dood, ook mijn benen liepen vol. Uiteindelijk kwamen we voorop met een grote groep en werd het een beetje een kat-en-muisspel. Er werd wel gedemarreerd, maar niet vol. Toen ik aanging, werd dan weer niet geaarzeld en werd ik teruggenomen. Je moet wat geluk hebben, plots rijden er wel een paar weg met Valgren en Kreuziger. We keken naar mekaar en de vogels waren gaan vliegen."

"Het is heel jammer dat mijn pogingen niet tot het verhoopte succes hebben geleid. Ik mag blij zijn met mijn prestatie: in de Brabantse Pijl win ik en voelde ik me goed, vandaag win ik niet, maar had ik ook goede benen en dus zie ik de komende koersen wel goed zitten. Ik rijd hier goed, maar ik had op meer gehoopt qua resultaat."

BENOOT:'GEPARKEERD OP EYSERBOSWEG'

Tiesj Benoot naar de Amstel afgereisd met ambitie, maar beƫindigde de wedstrijd niet en stapte vlak voor de slotronde uit de wedstrijd.

Benoot deelde het kopmanschap bij Lotto Soudal met Tim Wellens en wilde beter doen dan zijn vijftiende plaats vorig jaar. Hij werd derde in de Brabantse Pijl en hoopte op dat elan voort te gaan in de Amstel, maar het werd een desillusie. "Ik voelde me het grootste deel van de dag heel goed", laat hij optekenen. "Op de tweede beklimming van de Gulperberg kwam ik boven in de top vijf van het peloton en op de Kruisberg verliep ook alles perfect, maar op de Eyserbosweg liepen de benen vol en stond ik zo goed als geparkeerd."

De Gentenaar drong niet meer aan en gaf er vroegtijdig de brui aan. "De laatste lus heb ik aan me laten voorbij gaan", stelt hij. "Ik had op beter gehoopt, maar er is niets aan te veranderen. We zullen maandag kijken of ik zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik rijd."

TEUNS: 'ONTGOOCHELD'

Dylan Teuns werd 25e. "Dit was niet het resultaat waarvoor ik naar hier kwam", aldus Teuns na afloop. "Ik ben ontgoocheld." Teuns werd woensdag zevende in de Waalse Pijl en reisde met ambitie af naar de Amstel Gold Race. Hij toonde zich, verschillende keren, maar blijft achter met lege handen. "Ik was goed, voelde me ook echt wel goed en ik heb me een eerste keer getoond op de Keutenberg (de op drie na laatste helling, red). Graag had ik wat renners gehad die met me meesprongen, maar iedereen bleef gewoon in het wiel plakken en dat hielp me niet echt. Misschien was het daar nog te vroeg om aan te vallen, ik weet niet het, maar goed, ik probeerde het. De afspraak was vooraf ook dat Greg en ik geen schrik moesten hebben, mee moesten proberen schuiven met een groepje en dat hebben we gedaan."

Op de Cauberg viel Teuns nog eens aan. "Tja, daar is het weer hetzelfde verhaal en blijft iedereen in het wiel. Dan is het niet gemakkelijk natuurlijk. Ik versnelde ook op de top nog eens, met Julian Alaphilippe, maar het lukte niet. Greg probeert het daarna, maar raakte ook niet echt weg en dan missen we beiden de goede ontsnapping. Dat is balen. Ik heb daarna nog alles uit de kast gehaald om Greg terug naar voren te brengen, maar helaas. Dit is niet het resultaat waarvoor ik naar hier kwam, maar ik onthoud dat ik goede benen heb. Nu overheerst ontgoocheling, woensdag hoop ik op meer geluk."

VAN AVERMAET:'EEN BEETJE FRUSTREREND'

Greg Van Avermaet sluit zijn klassiek voorjaar af met een veertiende plaats. "Ik had de benen om mee te zijn, maar ik was niet mee vooraan en dat is een beetje frustrerend", zei hij na afloop. "Het is het verhaal van mijn voorjaar zeker?" "Dit is niet het resultaat waarvoor ik naar hier kwam", gaf hij na afloop toe, "een veertiende plaats: dan kan je niet anders dan teleurgesteld zijn. Ik had de benen om mee te zijn, maar sprint niet mee voor de eerste plaats en dat is een beetje frustrerend."

"Ik viel aan op het juiste moment, dacht ik toch", zei hij, "ik sla een klein gaatje en dat had ik eerder dit voorjaar nog nooit gekregen. Die Molard werkte wel niet mee, je weet vooraf niet wie er mee gaat springen. Is het iemand anders, werkt die misschien wel mee en heb je een ander verhaal. Nu goed, ik voelde me daar goed, ik had nog iets in de benen om het tot het eind vol te houden, maar blijkbaar rijden ze het gat daarna toch dicht en toen ging Valverde aan en moest ik passen. Ik herstelde even en heb daarna nog geprobeerd om er op de Bemelerberg naartoe te rijden, maar ja, toen was het kalf al een beetje verdronken en rijd je achter de feiten aan. Dat is een beetje spijtig."

"Ik voelde me de ganse dag goed, ook Dylan Teuns was goed en met die groep die vooraan eindigt, moet ik gewoon mee zijn, op de belangrijke punten zijn we mee met de beste tien renners van de koers, maar op het cruciale moment niet en dat is spijtig en heel frustrerend. Als ik wacht en niet daarvoor een aanval plaats, ben ik mee met die mannen. Dat is gewoon frustrerend. Is dat dan de verkeerde beslissing? Ik weet het niet, maar het is wel frustrerend om niet mee te zijn, want ik had het gevoel dat ik wel thuis hoorde in die groep vooraan. Het was echt ambetant die laatste tien kilometer om zo te koersen, want ik kon niet begrijpen dat ik niet mee vooraan zat."

"Mijn benen waren goed dit voorjaar", blikte hij terug op zijn klassiekers, "maar de resultaten zijn niet zo goed. Pas op: de conditie was goed, ik ben nergens weggereden, deed mee vooraan, maar het zat een beetje tegen om echt te winnen en er had veel meer ingezeten dit voorjaar. Dat is spijtig. Vanavond overheerst de ontgoocheling, morgen begint mijn vakantie."

Van Avermaet hervat de competitie in Yorkshire. "Nu ga ik eerst een beetje rusten, dan Yorkshire en dan naar de Ronde van Zwitserland", eindigde hij.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer