Sport.be

Wielrennen

Lepe Valgren Andersen sprint naar zege in Amstel Gold Race

15.04.2018 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Michael Valgren Andersen heeft de Amstel Gold Race gewonnen.

Na 263 kilometer tussen Maastricht en Valkenburg met daarin een zinderende finale haalde de 26-jarige Deen het in de sprint van de Tsjech Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott). De Italiaanse tweevoudige winnaar Enrico Gasparotto (Bahrain Merida) mocht als derde mee het podium op. Even later won regerend wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) de sprint om de vierde plaats. Tim Wellens (Lotto Soudal) werd met een zesde plaats de beste Belg, zijn ploegmakker Jelle Vanendert kwam nog net in de top tien terecht. Op de erelijst van de Amstel Gold Race volgt Valgren Andersen, die eerder dit seizoen al de beste was in de Omloop Het Nieuwsblad, onze landgenoot Philippe Gilbert op.

Traditiegetrouw kent de Amstel Gold Race een rustige aanloop, en dit jaar was dat voor zijn 53e editie niet anders. Een groep van negen kreeg veel vrijheid van een treuzelend peloton. De Belg Preben Van Hecke, Bram Tankink, Tsgabu Grmay, Willie Smit, Matteo Bono, Lawson Craddock, Oscar Riesebeek, Edward Dunbar en Marco Tizza verzamelden een maximale voorsprong van zestien minuten. In het peloton vielen in de eerste wedstrijdhelft twee lekke banden te melden voor de winnaar van vorig jaar, Philippe Gilbert. Toch was zijn team Quick-Step een van de ploegen die de mouwen opstroopten in de achtervolging op de negen vluchters, samen met het Movistar van Alejandro Valverde, Astana van Michael Valgren en Sky van Michal Kwiatkowksi.

In de aanloop naar en op de steile Kruisberg en Eyserbosweg steeg de nervositeit. Bahrein Merida en Lotto Soudal waren de actiefste ploegen voorin het peloton, dat in verschillende stukken brak. Op de Keutenberg, de lastigste beklimming van de dag, plaatsten favorieten Kwiatkowski, Peter Sagan en ook Dylan Teuns elk een prik, maar het waren twee ex-winnaars die erin slaagden een kloofje te slaan op de top: Roman Kreuziger en Enrico Gasparotto. Op de laatste beklimming van de Cauberg kwamen Kreuziger en Gasparotto aansluiten bij de zes resterende vroege vluchters, waar Van Hecke nog steeds deel van uitmaakte.

Bij de achtervolgers waren het de Belgen die de beklimming van de Cauberg kleurden met aanvalswerk: Floris De Tier op de klim zelf, Dylan Teuns en Greg Van Avermaet op de top. Maar geen van hen sloeg een voldoende ruime kloof. De topfavorieten kwamen pas naar voor op de voorlaatste klim van de dag, de Geulhemmerberg. Alejandro Valverde plaatste een aanval waarop enkel Sagan, Julian Alaphilippe en Valgren een antwoord hadden. Op de top kwamen de vier aansluiten bij de acht koplopers, en konden ook Tim Wellens en Jakob Fuglsang vanuit de achtergrond komen aanpikken. Op de laatste helling, de Bemelerberg, moesten alle vroege vluchters na een prik van Fuglsang uit de wielen, waardoor acht renners gingen strijden om de overwinning.

Met twee aanvalspogingen op rij slaagde Valgren er in de slotkilometers toch nog in om weg te rijden. Kreuziger kwam aansluiten, maar had geen antwoord op de sprint van Valgren. De Deen boekte na de Omloop Het Nieuwsblad zijn tweede succes van dit seizoen in de WorldTour. Gasparotto kon met een late counter net niet meer komen aansluiten bij Valgren en Kreuziger. In de sprint om de vierde plaats toonde Sagan zich sneller dan Valverde, Wellens, Alaphilippe en Fuglsang. Jelle Vanendert werd tiende.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer