Sport.be

Wielrennen

Terpstra hoopt Alaphilippe of Gilbert aan de zege te helpen in Gold Race

13.04.2018 | Ward Bollen

Belga

Julian Alaphilippe geldt als een van de grootste (klim)talenten in het peloton. De Fransman heeft op zijn 25ste al een rist mooie ereplaatsen verzameld in de klassiekers, maar wacht nog steeds op die ene uitschieter. Zondag hoopt hij in de Amstel Gold Race de lacune op te vullen.

Dat de Fransman in vorm is, bewees hij eerder deze maand in de loodzware Ronde van het Baskenland. Hij won er de eerste en tweede etappe. Bij Quick-Step Floors kijkt men zondag naar hem en (uiteraard) viervoudig winnaar Philippe Gilbert om in Nederlands-Limburg een gooi te doen naar de zege.

"Wij hebben een sterke ploeg waarmee we zeker kunnen scoren", blikt hij vrijdag vooruit tijdens een persmoment in Lanaken, waar het team logeert in Hostellerie La Butte aux Bois. "Ik verwacht een open koers waarin het belangrijk wordt om, voordat de finale losbarst, zo weinig mogelijk energie te verspillen. Na 250 km zal iedereen in de finale op zijn tandvlees zitten want de Amstel is een wedstrijd die door al het draaien en keren constante concentratie vereist. Het is zaak om in aanloop naar de finale zo zuinig mogelijk te rijden."

Alaphilippe staat voor de vierde keer aan de start van de Nederlandse klimklassieker. Bij zijn debuut in 2014 gaf hij op, maar daarna volgden twee keer een top tien (zevende in 2015, zesde in 2016). "Als je zesde en zevende wordt, dan kan je inderdaad ook winnen. Dat hoop ik toch. Zo lang het maar niet opnieuw een tweede plaats wordt. Daarvan heb ik er genoeg", lacht hij. Alaphilippe werd al tweede in Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Lombardije en de Waalse Pijl (2x).

TERPSTRA

Met winst in de Ronde van Vlaanderen en E3 Harelbeke en een derde plaats in Parijs-Roubaix mag Niki Terpstra terugblikken op een heel succesvol voorjaar. Zondag moet de renner van Quick-Step Floors voor eigen publiek in de Amstel Gold Race nog een keer vol aan de bak alvorens een verdiende break volgt.

Voor Terpstra wordt het zijn eerste Amstel in vijf jaar. "In 2014 won ik Parijs-Roubaix en daarna kwam er zoveel op mij af dat het geen goed plan was om te rijden. De laatste twee jaren was ik out na valpartijen. Maar nu kon het weer", legt hij vrijdag uit tijdens een persmoment van de ploeg in Lanaken. "Ik start niet omdat ik bezig ben met een WorldTourklassement maar omdat het een mooie klassieker is, in eigen land bovendien. Ik hoop dat ik in de finale een rol kan spelen voor mijn ploegmaten."

Vrijdag verkende Terpstra met de zes teamgenoten, bij wie viervoudig winnaar Philippe Gilbert, nog eens het parcours met zijn (licht) gewijzigde finale. "De verkenning is goed verlopen. We hebben lekker gefietst in een mooi weertje", legt hij uit. "De finale is een beetje anders, met wat mindere brede wegen waardoor het voor het peloton moeilijker wordt om te controleren. Maar voor een groot stuk is het nog hetzelfde rondje."

Veel kansen krijgt de 33-jarige Terpstra niet om voor eigen volk te koersen. Hij kijkt dan ook uit naar zondag. "Elke wedstrijd is natuurlijk anders maar het is altijd speciaal om in Nederland te rijden. Dit is er dé koers. Elk jaar staat er veel publiek langs de kant. Het gaat een mooie wedstrijd worden." Na de Amstel last Terpstra een rustpauze in en mag de riem er even af. "Wat mijn programma voor het vervolg van het seizoen zal inhouden, daar heb ik nog niet echt zicht op. Ik heb alleen maar zicht op mijn pauze. Daar kijk ik naar uit."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer