Sport.be

Wielrennen

Gilbert krijgt fikse concurrentie op weg naar vijfde zege

13.04.2018 | Gert-Jan Weyters

Belga

Na de Brabantse Pijl trekt het peloton naar Nederland voor de Amstel Gold Race. Vorig jaar won Philippe,Gilbert zijn vierde Amstel Gold Race, voor Michal Kwiatkowski. Ook nu hoort de kopman van Quick-Step bij de favorieten, maar dan zal hij wel moeten afrekenen met kleppers als Peter Sagan, Tim Wellens, Greg Van Avermaet, Sonny Collbrelli, Michael Matthews en nog enkele andere schaduwfavorieten.

Vorig jaar kwam Philippe Gilbert ten val in de Amstel Gold Race, maar knokte hij zich alsnog naar de overwinning. Hij sprong weg op de Bemelerberg, kreeg Kwiatkowski met zich mee en versloeg de Pool in de sprint. Na afloop werd Gilbert naar het ziekenhuis gebracht omdat hij zich nog steeds niet goed voelde en er werd een scheurtje in de nier vastgesteld. Zijn voorjaar was voorbij en ook deelname aan de Giro werd geschrapt.

Gilbert won de Amstel Gold Race al vier keer, in 2010, 2011, 2014 en 2017. Zondag kan hij daar een vijfde zege bijkomen. Gilbert werd al derde in de Ronde van Vlaanderen, maar zoekt nog naar de zege en krijgt met de Amstel een stevige kans. "Dat zou fantastisch zijn", liet hij optekenen. "Als het mogelijk is, laat ik die kans zeker niet schieten. Maar ik moet eerlijk zijn, ik ben ook al meer dan tevreden met vier zeges in de Amstel Gold Race. En dat op drie verschillende parkoersen. Ik hou van deze koers. In het Heuvelland heb ik altijd veel getraind toen ik jong was. En nog kom ik er zeer geregeld en ga ik er graag trainen. Ik ken de weg dus op mijn duimpje. En dan ben je toch een beetje in het voordeel. Ook al omdat ik op die kleine heuvels zeer explosief kan zijn."

Naast Gilbert vaardigt Quick-Step ook Julian Alaphilippe af in de Amstel Gold Race. De Fransman was op dreef in de Ronde van het Baskenland met twee ritzeges.

Vorig jaar werd de finale van het parcours stevig door elkaar geschud om de wedstrijd aantrekkelijker te maken. De Cauberg werd uit de laatste lus genomen, die nu nog enkel de Geulhemmerberg en de Bemelerberg bevatte. Ook nu zijn dat nog steeds de laatste beklimmingen, al werden er nog enkele kleine wijzigingen doorgevoerd.

"We ruilen de brede wegen in het slot voor smalle wegen om de controle door het peloton te bemoeilijken", aldus organisator Leo Van Vliet. "En de aanvallers te belonen. Na de beklimming van de Geulhemmerberg zal het peloton niet meer de brede afdaling via de Rasberg naar Maastricht nemen, maar via de parallel gelegen Kuitenbergweg richting de wijk Amby afdalen. Eenmaal beneden wordt na de Molenweg en de Peutgensweg de Rasberg overgestoken richting Bemelen. Na de beklimming van de Bemelerberg wordt er in het dorpje Gasthuis niet meer rechtdoor gereden langs de bekende molen van Wolfshuis, maar slaan de renners nu linksaf richting Terblijt om vervolgens rechts via de Rijnsbergerweg weer op de Sibberweg te komen en de laatste kilometer in te gaan."

De organisatie wil een spannend wedstrijdverloop en met toppers zoals Peter Sagan, Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Michael Kwiatkowski, de winnaar van 2015, Tim Wellens, Tiesj Benoot en Dylan Teuns mag verwacht worden dat de koers snel wordt opengebroken. Het peloton lijkt niet zinnens met snelle jongens als Michael Matthews, Bryan Coquard en Sonny Colbrelli naar de finish in Valkenburg te rijden.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer