Sport.be

Wielrennen

'ASO weigert Froome in Tour'

22.03.2018 | Gert-Jan Weyters

Belga

De kans dat Chris Froome deze zomer een gooi kan doen naar een vijfde Tourzege lijkt weer wat kleiner. Het Franse ASO, de machtige organisator van de Tour de France, zal de Brit immers niet laten deelnemen als er tegen de start, op 7 juli in de Vendée, nog geen uitspraak is in zijn dopingaffaire.

Het bericht komt van het nieuwsagentschap Press Association Sport. Dat baseert zich op "twee hooggeplaatste bronnen in het wielermilieu". Froome testte vorig jaar op 7 september in de Vuelta positief op salbutamol, een middel tegen astma. In zijn urine werd twee keer de toegelaten hoeveelheid aangetroffen. Ondanks de positieve test besliste zijn ploeg Team Sky de renner niet op non-actief te zetten. Het onderzoek is nog steeds lopende en intussen neemt Froome gewoon deel aan wedstrijden.

Hij startte dit jaar al in Ruta del Sol en Tirreno-Adriatico. Via de Tour of the Alps (16-20 april) wil de Brit zich klaarstomen voor de Giro (4-27 mei). Ook de Tour staat, uiteraard, op zijn programma maar daar dreigt ASO dus een stokje voor te steken als de disciplinaire procedure tegen de start van La Grande Boucle nog niet is afgerond.

Froome kan een eventueel startverbod daarna nog juridisch aanvechten. In 2009 was Tom Boonen persona non grata voor de Tourorganisatie nadat hij opnieuw was betrapt op cocaïne. Zijn ploeg Quick-Step trok evenwel naar een Franse rechtbank en kreeg daar gelijk, zodat Boonen alsnog kon starten. Die Tour werd voor Boonen echter geen succes. Hij won geen enkele rit en moest ziek opgeven.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer