Sport.be

Wielrennen

De la Cruz rijdt naar ritwinst, landgenoot Soler pakt eindzege

11.03.2018 | Liene Geysen

Belga

David de la Cruz (Sky) heeft zondag de achtste en laatste rit in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Zijn landgenoot Marc Soler (Movistar) is de eindwinnaar. Het hele etappepodium kleurde Spaans.

De slotrit in Parijs-Nice is een prooi geworden voor de Spanjaard David De La Cruz (Sky), die ook vorig jaar in de laatste rit mocht juichen. Hij haalde het voor zijn landgenoot Omar Fraile (Astana) in de sprint. Marc Soler (Movistar) werd derde op een handvol seconden en pakt in extremis de eindzege in Parijs-Nice met vier seconden voorsprong op Simon Yates.

Na de overwinning van Simon Yates zaterdag in de konininginnenrit wachtte het peloton zondag de slotrit, over slechts 110 km naar Nice. Met slechts 11 seconden voorsprong op de tweede in de stand en 12 op de derde, de broertjes Izagirre, kon het publiek zich opmaken voor een spektakelstuk, net zoals zaterdag in de gietende regen. De koers brak al snel open en na zo'n 20 km, op de Cote de Levens, vormde zich een kopgroep met daarin alle favorieten. Op die col greep Thomas De Gendt de volle buit mee voor de bergpunten. Wat later toonde Tim Wellens, vierde in de stand op 13 seconden, zich bijzonder alert en graaide hij twee bonificatieseconden mee in de tussensprint, Yates moest het stellen met één seconde, Gorka Izagirre pakte er drie en schoof zo wat dichter bij de Brit.

Het was de Fransman Alaphilippe, zaterdag bijzonder ontgoocheld met zijn prestatie, die versnelde vooraan en hij kreeg zes renners met zich mee: Juul Jensen, Valgren Andersen, Périchon, Fraile, Fuglsang en Gallopin. Uiteindelijk zou dit groepje herleid worden tot drie stuks met Fraile, Fuglsang en Alaphilippe die hun voorsprong zouden uitbouwen tot 1 minuut. Fuglsang viel evenwel weg vooraan in de afdaling van de Cote de Chateauneuf en dus kregen we twee leiders. Niet lang, want Fraile vond het niet snel genoeg gaan en liet Alaphilippe achter. Marc Soler, David De La Cruz en Gorka Izagirre gingen in de groep met favorieten in de tegenaanval op de Cote de Peille, maar die laatste zou de sprong niet maken naar de eenzame vluchter. Izagirre viel terug in de groep met alle grote namen. Al was Soler wel een gevaarlijke klant voor leider Yates, hij stond op 37 seconden, en dus moest Michelton-Scott aan de bak toen de voorsprong opliep naar een minuut. Intussen werkten de drie vooraan goed samen en was het wachten op de Col d'Eze.

Geen vuurwerk evenwel, de favorieten hielden de benen stil en dus was het uitkijken naar de laatste col van de dag, de Col des Quatre Chemin, 5,5 km, met de top op 9 km van het eind. Al vroeg op de klim versnelde Gorka Izagirre uit de achtervolgende groep, Yates ging er zelf achteraan, maar kreeg het gaatje niet dicht. Het sein voor Wellens om op de trappers te staan. Hij beende Izagirre wel bij, Yates moest naar adem happen en viel terug. Teuns en Ion Izagirre pikten aan. Vooraan was Soler intussen nog steeds virtueel leider met 50 seconden voorsprong, maar de Spanjaard kreeg het wel lastig bergop en moest zijn kompanen even laten gaan bj een versnelling van De La Cruz op 11,8 km van het eind. Soler kraakte evenwel niet en zou op de top opnieuw bij De La Cruz aanhaken, samen doken ze de afdaling in richting het centrum van Nice.

Ze telden 45 seconden bonus op een groepje met de broers Izagirre, Dylan Teuns, Tim Wellens en Carapaz, stoorzender van Movistar. Dat groepje telde dan weer 12 seconden voorsprong op leider Yates die zijn achterstand wist te beperken. In de kletsnatte afdaling schuwden de renner de risico's niet en dat zorgde voor een valpartij bij de broertjes Izagirre die daardoor Yates opnieuw zagen passeren. Samen gingen ze op zoek richting Wellens en co, voor de leiders kwamen ze wellicht te laat. Het zou een secondenspel worden.

De La Cruz en Fraile vochten om de dagwinst, Soler kon de eindzege ruiken en scoren. Hij had alle moeite om de twee bij te houden, maar zou finaal naar de derde plek rijden, op drie seconden van de winnaar. De la Cruz won de sprint en verwees Fraile naar plek twee. Soler telde 35 seconden voorsprong op het groepje met Yates en co en pakt dankzij zijn bonificatieseconden - vier omwille van zijn derde plaats - de eindzege in Parijs-Nice. Tim Wellens is vijfde op 16 seconden, Dylan Teuns zesde op 32 seconden.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer