Sport.be

Wielrennen

Molard wint eerste bergetappe voor Tim Wellens

09.03.2018 | Ward Bollen

Belga

De Fransman Rudy Molard (Groupama-FDJ) heeft vrijdag de zesde etappe in Parijs-Nice (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 188 kilometer tussen Sisteron en Vence finishte Molard solo voor een aanstormend groepje.

Tim Wellens (Lotto Soudal) spurtte naar de tweede plek, voor de Fransman Julian Alaphilippe (Quick-Step). De Spanjaard Luis Léon Sanchez (Astana) finishte als vierde en behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Dylan Teuns (BMC) werd zesde. Na de opgave van John Degenkolb wegens bronchitis donderdagavond besloot vrijdag ook Nacer Bouhanni niet meer start van te gaan wegens ziekte, net zoals vijf andere renners: Maurits Lammertink, Kevin Ledanois, Thomas Leezer, Christopher Hamilton en Tom-Jelte Slagter.

Nog 136 renners in koers dus en hen wachtte een etappe over 198 km met onderweg vijf beklimmingen: na 101 km de Col de Luens van tweede categorie, na 121 km de Col Bas (tweede categorie), na 149 km de Cote de Cipieres (tweede categorie), op 159.5 km de Cote de Gourdon (tweede categorie en tot slot de Col-sur-Loup van eerste categorie in de finale, na 189,5 km.

Na verschillende vruchteloze aanvallen, onder meer van Sylvain Chavanal, reed dan toch een groepje met zeven renners weg: Lars Bak (Lotto Soudal), Amael Moinard (Fortuneo), Paul Martens (LottoNL-Jumbo), Cyril Lemoine (Cofidis), Tom Scully (Education First) en Fabien Grellier (Direct Energie). Zij zouden na enkele kilometers ook Alexander Kristoff (UAE), Nils Politt (Katusha), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Carlos Barbero (Movistar) en onze landgenoten Bert Van Lerberghe (Cofidis), Dylan Teuns (BMC) en Thomas De Gendt de aansluiting zien maken.

Het peloton volgde op 2:35, maar toonde zich niet meteen gelukkig met de aanwezigheid van Dylan Teuns vooraan en besloot te jagen op de vluchters. Dat het snel ging, bewees het wedstrijdgemiddelde van 45,7 km in het eerste wedstrijduur. Uiteindelijk besloot Teuns om zich te laten uitzakken en de anderen de kans te geven in de vlucht, die maximaal 3:25 bonus bij elkaar reed. Op de klimmetjes toonde Thomas De Gendt zich de sterkste en greep hij heel wat bergpunten. Intussen dunde de kopgroep ook uit tot vijf stuks: De Gendt, Grellier, Moinard, Barbero en Scully en naderde het peloton snel, tot op 1:15 met nog 50 km te gaan. De vluchters waren vogels voor de kat, maar moesten nog even op de tanden bijten.

Met nog 40 km voor de boeg kreeg leider Sanchez af te rekenen met pech, al werd hij al snel weer op de fiets geholpen en verloor hij geen kostbare tijd. Vooraan werden de vluchters op 25 km van de finish opgeraapt en was het Mitchelton-Scott dat de snelheid de hoogte injoeg met het oog op de slotklim.

Het was de Fransman Vuillermoz die op de klim als eerste op de trappers ging staan, zonder succes. Ook Wout Poels waagde zijn kans, Tim Wellens volgde gezwind, maar wegrijden deden ze niet. Yates sloeg wel een klein kloofje en gooide zich naar beneden in de afdaling. Het ging te snel voor de Nederlander Poels die ten val kwam en uit de wedstrijd zou stappen. Tim Wellens zou Yates vergezellen vooraan, ook Sergio Henao kwam er bij, maar veel bonus hadden ze niet op het peloton met favorieten. De Colombiaan kon het duo niet volgen, en viel terug.

Ondanks het vele werk van Wellens bleven ze niet vooruit. Het peloton, of wat daar nog van restte, keerde terug op 2,8 km van het eind en in hoge snelheid daalde het richting finish. De Fransman Molard verraste in het slot iedereen en bleef vooruit. Wellens spurtte naar de tweede plaats voor Alaphilippe. Hij schuift nu op naar de vijfde plaats in het klassement op 35 seconden van Sanchez die leider blijft.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer