Sport.be

Wielrennen

Quick-Step klaar voor openingsklassieker, maar: 'Geen vragen over Boonen'

23.02.2018 | Ward Bollen

Belga

In de Quick-Step Floors pop-upstore in het shoppingcenter van Kortrijk blikte manager Patrick Lefevere vrijdag met sportdirecteur Tom Steels en zes van de zeven renners voor de Omloop Het Nieuwsblad vooruit naar de Belgische openingsklassieker.

"Ik wil de persconferentie, waar naast de media ook de sponsors en fans van de ploeg op uitgenodigd zijn, aanvatten met de melding dat ik geen vragen wil beantwoorden over Tom Boonen. Die persvoorstelling was gisteren, vandaag zijn we hier in het shoppingcenter om het te hebben over dit team en de Omloop Het Nieuwsblad", begon Lefevere de vooruitblik.

"Het is een speciale locatie deze pop-upstore. Hier kunnen de fans terecht voor de aanschaf van onder andere kledij van het team, maar ze kunnen er ook fietsen op rollen. De winkel blijft open tot Parijs-Roubaix. Het idee van zo'n pop-upstore kwam er voor de start van de Tour de France van vorig jaar. In Kortrijk bood de gelegenheid zich aan, zodat we toehapten en hier staan we dan. Ik kan hier een sterke ploeg presenteren. Zonder Dries Devenyns. Die is nog thuis om persoonlijke redenen, maar zal zich vanavond wel bij ons voegen. Hij is één van onze zeven pionnen."

"Het is aan Tom Steels en Wilfried Peeters om zaterdag te gaan voor onze twaalfde zege. Met mannen als Devenyns, Iljo Keisse, Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Fernando Gaviria, Niki Terpstra en Philippe Gilbert moet dat mogelijk zijn. Natuurlijk is deze Omloop heel belangrijk voor ons. Zeker als Belgische ploeg, maar we zijn er meer dan klaar voor."

GILBERT

Eén van de kopmannen bij Quick-Step Floors is Philippe Gilbert. De Waal won de Omloop al in 2006 en 2008 en kan dus toetreden tot kransje van Ernest Sterckx (1952-1953-1956), Joseph Bruyère (1974-1975-1980) en Peter Van Petegem (1997-1998-2002), die de Belgische openingsklassieker drie keer wonnen.

"De eerste koers in België is altijd heel belangrijk. De aandacht van de media is ook zo groot. Daarom alleen al is de Omloop zo interessant voor de ploeg en de sponsors", weet Gilbert. "België heeft nu eenmaal een rijke traditie als het op wielrennen aankomt. Bovendien is de Omloop Het Nieuwsblad een mooie koers. De wedstrijd op zich is altijd zo onvoorspelbaar. Dat zal dit jaar zeker niet anders zijn met het nieuwe parcours. Achter elke bocht of draai kan er steeds weer iets gebeuren. Een ideaal scenario is niet te voorspellen. In de Omloop moet je afwachten wat komt."

Philippe Gilbert kan hem, net als Greg Van Avermaet, voor de derde keer winnen. "Het zou natuurlijk mooi zijn als ik het zegegebaar kan maken in Meerbeke, maar deze Omloop is niet mijn hoofddoel van het seizoen. Als de kans zich voordoet ga ik de overwinning natuurlijk niet laten liggen. Dat zou maar al te gek zijn. Wij starten in Gent met een sterke ploeg. Eigenlijk kan iedereen van het team, het Wolfpack zoals we onszelf noemen, de Omloop winnen. En dat noem ik eerder een voordeel dan een nadeel. Echt waar."

"Ze voorspellen zaterdag koud weer. Het komt er dan op aan je niet te warm te kleden, maar je mag ook geen koude lijden. Dat kost immers energie. Of de nieuwe finale me bevalt? Dat zal ik je zaterdagavond na de finish weten te vertellen, maar ik denk het wel."

SCHADUWKOPMANNEN

Naast tweevoudig winnaar Philippe Gilbert kan het team van Patrick Lefevere terugvallen op nog enkele ronkende namen. Fernando Gaviria is er één van. Het nadeel voor de Colombiaan is dat hij de Vlaamse wegen nog niet voldoende kent.

"Het parcours is inderdaad een handicap voor mij", geeft Gaviria toe. "Ik ging al op verkenning en kreeg veel raad van Iljo Keisse, maar om nu al namen op de juiste hellingen te kleven is het nog veel te vroeg. Naar het schijnt krijg ik vanavond nog een uitgebreid examen. Herken de helling. Op punten", lacht Gaviria. "Mijn conditie is alvast niet slecht en ik kan terugvallen op een sterke ploeg. Bovendien zal ik wel op het juiste pad gezet worden door mijn teamgenoten naarmate de wedstrijd vordert".

Deze Omloop moet ook Zdenek Stybar liggen. "Het zal zaterdag koud worden. In het veldrijden heb ik daar geen last van, maar op de weg heb ik het toch liever wat warmer. De koers is op zich al zwaar genoeg. Het komt er op aan niet al te veel kou te krijgen, want dan is je liedje helemaal uitgezongen", weet Stybar.

Niki Terpstra werd in 2015 nog tweede na Ian Stannard. De editie die Quick-Step, nooit mocht verliezen maar waar het uiteindelijk toch de boot in ging, ondanks het feit dat ze met drie (Boonen, Vandenbergh en Terpstra) deel uitmaakten van een kopgroep van vier. "Ik ben alvast in orde op conditioneel vlak", stelt Terpstra. "Ik ben klaar voor de Omloop, een wedstrijd die elk jaar aan belangrijkheid weet te winnen. Wij moeten ervoor zorgen dat het een harde koers wordt en dat we in de finale met nog veel man van de ploeg vooraan zitten. En het dan afmaken, al is dat natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer