Sport.be

Wielrennen

Stybar wil niet meer koersen als konijn in koplamp

10.01.2018 | Erik Duchateau

Belga

Zdenek Stybar is klaar voor het nieuwe wielerseizoen. De 32-jarige Tsjech van Quick-Step Floors droomt van enkele mooie overwinningen en beseft dat teamwork daarin een belangrijke rol zal spelen.

Met ritzeges in de Tour (2015) en Vuelta (2013), de zege in de Strade Bianche in 2015, enkele ritoverwinningen in de Eneco Tour en twee nationale titels pakte Zdenek Stybar al enkele mooie overwinningen in zijn carrière. In de voorjaarsklassiekers behaalde hij de voorbije jaren al een rist ereplaatsen, tweede in de E3 Harelbeke van 2015 en al twee keer tweede in Parijs-Roubaix (2017 en 2015). Maar zowel in 2016 als in 2017 boekte hij slechts één zege... en dus...

"Het kan beter", vertelde teammanager Patrick Lefevere dinsdag bij de teampresentatie van Quick-Step Floors in het Spaanse Calpe. En dat beseft ook Stybar zelf. "Ik wil meer winnen", klonk het, "maar gemakkelijk is het niet. In een klassieker komt er vaak ook wat geluk bij kijken. Vorig jaar in de sprint tegen Greg Van Avermaet op de wielerpiste van Roubaix kwam ik net te kort. Ik doe een sprint uit het boekje, maar Greg was net dat tikkeltje sterker en dus werd ik tweede, opnieuw en dat was een fikse ontgoocheling."

Stybar begint aan zijn achtste jaar bij de ploeg van Patrick Lefevere en was de voorbije jaren vaak de schaduwkopman, samen met Niki Terpstra, die wel al enkele klassiekers wist te winnen. Nu Tom Boonen met wielerpensioen is, stijgen de kansen van de Tsjech. Al mikt Philippe Gilbert eveneens op succes in dat Vlaamse voorjaar. "Dat is de sterkte van ons team", beseft de Tsjech als geen ander. "Meerdere kopmannen uitspelen, meerdere troeven in handen hebben."

In 2015, toen kopman Tom Boonen in de lappenmand lag, koerste Quick-Step volgens Bradley Wiggins als konijnen in de koplamp van een auto in het voorjaar. Te veel renners roerden zich in afwezigheid van de grote kopman, staken elkaar soms stokken in de wielen. Zal dit verschijnsel zich in 2018 opnieuw voordoen, in het eerste jaar na Tom Boonen?

"Dat denk ik niet", meent de Tsjech, "in de eerste plaats is het aan de ploegleiding om een goede tactiek te bepalen, een plan van aanpak. En we zijn als renners oud en wijs genoeg om met elkaar te spreken in de koers. Samen winnen is ons devies en dat zal in 2018 niet anders zijn. Ik hoop dat ik daartoe ook mijn steentje kan bijdragen."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer