Sport.be

Wielrennen

De Plus: 'Gedroomd dat ik een lichaamsdeel kwijt was'

09.01.2018 | Erik Duchateau

Belga

Laurens De Plus (22) begint aan zijn derde jaar als profrenner. "Ik zou graag mijn eerste profzege boeken in 2018, " zegt de renner van Quick Step Floors, die enkele nachtmerries beleefde na zijn zware val in de Ronde van Lombardije eind vorig seizoen.

Laurens De Plus kwam zwaar ten val in de Ronde van Lombardije begin oktober. Het was een spectaculaire tuimelperte, maar gelukkig één zonder al te veel erg. Het bleef bij een breukje aan de rechterkant van de knie en de enkel. De Ninovieter lag enkele weken stil, maar kon midden november de training op de fiets alweer hervatten.

"Mijn vakantie is door die blessure in rook opgegaan", zegt hij, "maar al bij al is mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen er niet te veel door verstoord. In het begin had ik nog last aan die knie, maar intussen train ik volledig pijnvrij."

Zal De Plus nu met de rem op dalen? "Je mag daar als renner niet bij stilstaan", vindt hij. "Ik probeer dit los te laten. Ik heb in de Ronde van Lombardije een stuurfout gemaakt. Stom, dat kan gebeuren. Nu denk ik er af en toe nog eens aan als ik langs een vangrail fiets, maar voor de rest valt het mee. Ik daal hier in Spanje op training gewoon zoals vanouds en ik vermoed dat ik dat ook in wedstrijden zal doen. Ik heb er ook veel over gepraat, met familie, vrienden, ploegmaten en dat helpt wel.

"Twee keer heb ik uiteindelijk over die valpartij gedroomd", gaat hij verder, "en één keer heb ik zelfs gedroomd dat ik een lichaamsdeel kwijt was. Dat is blijkbaar iets dat nog andere renners ook al ervaren hebben. In het begin had ik nog veel behoefte om daar over te praten, maar nu ligt dat achter mij. Ik heb één keer op aanraden van de ploeg een gesprek gehad met psycholoog Jef Brouwers. Dat heeft me deugd gedaan en ik mag hem altijd bellen, maar die valpartij is het verleden en nu kijk ik vooral vooruit."

"Ik voel me nu goed", zegt hij, "en ik heb opnieuw een stap vooruit gezet afgelopen winter. Ik sta nog een klein beetje boven mijn ideale competitiegewicht (twee kilo), maar dat zal ik wel wegwerken. Het is mijn doel om op mijn beste niveau terug te keren in 2018. Ik wil mijn uithoudingsvermogen verder uitbreiden en de Giro nogmaals rijden. Het parcours is mooi, uitgebalanceerd en met veel mogelijkheden."

"Natuurlijk, ik droom van mijn eerste profzege. Het wordt lastig, want veel renners gaan op zoek naar die eerste bloemenruiker. Het is niet eenvoudig om te winnen, maar ik hoop dat het snel mijn kant opdraait in 2018."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer