Sport.be

Wielrennen

Indrukwekkende Wellens steekt Grote Prijs van Wallonië op zak

13.09.2017 | Gert-Jan Weyters

Belga

Tim Wellens heeft Lotto Soudal de zege bezorgd in de 58e Grote Prijs van Wallonië (1.1). Hij haalde het woensdag solo na 212,1 kilometer. De Citadel van Namen fungeerde in deze editie eens niet als scherprechter.

Wellens' Franse ploeggenoot Tony Gallopin, die vorig jaar zegevierde, werd tweede op 1:22. De Fransman Julien Simon (Cofidis), winnaar in 2012, zorgde ervoor dat Lotto Soudal niet het volledige podium voor zijn rekening nam en hield nipt Tiesj Benoot af. Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), eveneens ex-winnaar (2013), vervolledigde de top vijf.

De vroege vlucht kreeg al snel vorm en bestond uit zeven renners: Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Sander Cordeel (Verandas Willems-Crelan), Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Sébastien Delfosse (WB Veranclassic-Aqua Protect), Marvin Tasset (AGO-Aqua Service), Jérémy Leveau (Roubaix-Lille Métropole) en Rob Ruijgh (Tarteletto-Isorex). Ze reden een bonus van ruim 4:30 bij elkaar. Meer kregen ze niet van het peloton, waar Lotto Soudal heel wat achtervolgingswerk verrichtte.

Onderweg werd de wedstrijd opgeschrikt door een zware valpartij van Jérôme Baugnies. De renner van Wanty-Groupe Gobert kwam in een afdaling ten val en werd per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis en er met spoed geopereerd aan de rug. Ook liep hij letsels op aan de hals.

In het peloton werd niet gewacht en lag het tempo hoog. De zeven telden op 70 kilometer van het eind nog slechts 1 minuut voorsprong en de kopgroep spatte uiteen. Het was uiteindelijk sprinter Fernando Gaviria die op zo'n 50 kilometer van de meet de debatten opende, het peloton viel uit elkaar. In de afdaling sloop een groep weg met ongeveer 25 renners, onder wie alle favorieten.

Toen Benoot versnelde, werd de kopgroep verder uitgedund. Teuns sprong op zijn wiel, het duo geraakte niet weg. Daarna zag Bakelants zijn kans schoon en was het Wellens die meeglipte. Ook dit duo kreeg geen vrije baan. We kregen een kopgroep met acht renners. BMC werd met Teuns en Vliegen vertegenwoordigd door twee renners, Lotto Soudal had met Benoot, Wellens en Gallopin drie renners. Verder tekenden Julien Simon, Jan Bakelants en Amund Grondahl Jansen present.

Wellens demonstreerde zijn topvorm op de voorlaatste helling (Tienne aux Pierres) en versnelde. Pas nadat hij enkele lengtes had, wilde Teuns naar hem toe, maar de Limburger kreeg het gaatje niet dicht. Ook Bakelants probeerde even, maar zonder succes. In geen tijd verzamelde de kopman van Lotto Soudal 45 seconden en finaal had hij bijna anderhalve minuut over op de Citadel van Namen.

In de achtergrond leverde Teuns strijd voor de tweede stek, maar hij kreeg Benoot op het wiel. Daarna sprong ploegmaat Gallopin weg en reed de winnaar van de editie van 2016 naar de tweede plaats. Julien Simon vervolledigde het podium, voor Benoot die dus niet voor een triple kon zorgen.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer