Sport.be

Wielrennen

Van der Poel wint Dwars door het Hageland

05.08.2017 | Liene Geysen

Belga

Mathieu van der Poel heeft zaterdag de tweede editie van Dwars door het Hageland op zijn naam geschreven. Van Aert wordt derde.

Na 194 kilometer, deels over onverharde wegen, tussen Aarschot en Diest was Van der Poel in een sprint met drie sneller dan zijn landgenoot Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) en Wout van Aert (Veranda's Willems-Crelan). Van der Poel schrijft zo de tweede editie van Dwars door het Hageland op zijn naam. Vorig jaar won zijn landgenoot Niki Terpstra deze ''Vlaamse Strade Bianche'.  


Van bij het begin werd er heel onrustig gekoerst. Het duurde tot aan de eerste tussensprint, na 38 kilometer koers op de Grote Markt van Tienen, voordat we een eerste grote afscheiding kregen. Philipp Walsleben zorgde met een tempoversnelling voor een kopgroep met elf renners.

Op een gegeven moment reden zij 5:30 voor het peloton uit waardoor de renners van Veranda's Willems-Crelan het tempo in de grote groep fors gingen optrekken. Mede door de regen lagen sommige kasseizones en onverharde stroken er heel glibberig bij. Koersdirecteur Nick Nuyens greep in en schrapte tijdens de wedstrijd de passage aan kasseizone nummer 16 in Houwaart, op 49 kilometer van de eindmeet.

Het peloton bleef knabbelen aan de achterstand, maar op 40 kilometer van de finish was de achterstand nog steeds 2:30. Het sein dan voor Wout van Aert om alleen in de tegenaanval te gaan. Van Aert en Vanbilsen kregen - na enkele medevluchters die met materiaalpech moesten afhaken - opnieuw versterking van Tim Merlier, Dimitri Claeys, Jimmy Janssens en Mathieu van der Poel. Frederik Backaert en Jonas Rickaert sloten eveneens aan bij het groepje van Van Aert en Van der Poel, dat lekker doorstoomde naar de vroege vluchters. De kopgroep werd door materiaalpech verder uitgedund en met Pardini, Sénéchal en De Bondt gereduceerd tot drie.

Met nog vijf kilometer voor de boeg zette Sénéchal alles op alles en trok hij alleen in de aanval. Achter de Fransman smolten de groepjes samen. Van Aert, Van der Poel en Van der Hoorn repten zich naar Sénéchal en zo kregen we een kopgroep met vier. Sénéchal viel in volle finale weg voorin en werd afgelost door zijn teamgenoot Dimitri Claeys die ook Olivier Pardini meebracht naar voor. Anderhalve kilometer voor de finish trok Claeys fors door en counterde Wout van Aert. In de daaropvolgende sprint zette Van Aert te vroeg aan en werd hij nog geremonteerd door Van der Poel en Van der Hoorn.

Van der Poel reageert: "Ik heb tijdens de finale echt zwaar afgezien. Zeker toen ze steeds maar gingen demarreren. Daar zat ik even op mijn limiet. Ik denk dat ik de koers win door op het allerlaatste moment nog heel rustig te blijven en op gepaste wijze de laatste haakse bocht aan te snijden."

Van Aert weet waar het misliep: "Wij hebben veel energie gestoken in de achtervolging op die vroege vlucht met elf. Daardoor voelde ik me in de finale minder fris in vergelijking met vorig jaar. Ik zat in de laatste bocht niet slecht gepositioneerd, maar ik miste even het goede traject. Er zat bovendien niet voldoende kracht meer op om te reageren op de versnellingen van Van der Hoorn en Van der Poel."

Taco van der Hoorn kan leven met zijn tweede plek. "Het is balen, maar verliezen van Van der Poel is zeker geen schande."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer