Sport.be

Wielrennen

Bodnar wint de tijdrit, Froome de Tour (+VIDEO)

22.07.2017 | Tom Van Aken

Belga

Maciej Bodnar heeft in de straten van Marseille de tijdrit gewonnen. Chris Froome werd derde en verstevigde zijn gele trui. Met enkel nog de slotrit te gaan heeft de Brit een nieuwe zege zo goed als op zak.

De Amerikaan Taylor Phinney zette als eerste een richttijd neer met een tijd onder het halfuur. Lang kon de excentrieke Amerikaan echter niet genieten van zijn leidersplaats, want de Pool Maciej Bodnar reed nog eens meer dan een minuut sneller dan Phinney.
Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin leek bij het eerste tussenpunt in staat om de tijd van Bodnar te kunnen kloppen, maar aan de streep moest de Duitser toch veertien seconden prijsgeven op Bodnar.

Ook Michal Kwiatkowski beet zijn tanden stuk op de tijd van zijn landgenoot. De ex-wereldkampioen toonde zich de snelste bij de eerste twee tussenpunten, maar was uiteindelijk amper één seconde trager dan Bodnar.

Van de klassementsrenners kwam enkel gele trui Chris Froome nog in de buurt van Bodnar, maar ook hij reed net niet sneller. De Brit eindigde uiteindelijk als derde in de tijdrit op zes seconden van de Pool.

Rigoberto Uran en Romain Bardet, de dichtste belagers van Froome, konden op geen enkel moment aanspraak maken op de gele trui van Froome. Bardet tuimelt van de tweede naar de derde plaats en hield uiteindelijk maar één seconde over om Mikel Landa, de vierde in de stand, af te houden. Uran staat tweede op 54 seconden van de 32-jarige Froome.

Tiesj Benoot werd eerste Belg op een 23ste stek, op 1:21 van Bodnar. In het klassement eindigt hij op een twintigste stek in zijn eerste Tour de France. Serge Pauwels is eerste Belg op een 19de plaats.

"Ik stond na de rit van vrijdag op een twintigste plaats in het algemene klassement", legde Benoot uit, "en ik wilde die top 20 verdedigen. Het was opmerkelijk dat net een ploegmaat, Tony Gallopin, achter mij stond. Het was gisterenavond nog een thema binnen de ploeg, op een speelse wijze weliswaar."

Dus knokte hij voor wat hij waard was in de tijdrit. "Ik ben zeer tevreden met mijn prestatie vandaag. Dit is misschien wel mijn beste prestatie ooit in een tijdrit en ik heb mijn twintigste plaats kunnen behouden. Zondag volgt nog een belangrijke dag voor ons, waarin we het maximale resultaat willen behalen met André Greipel. We zullen nog wel zien wat deze vorm mij oplevert na de Tour. Er volgen nog enkele wedstrijden waar ik mijn kans kan gaan, zoals de Clásica San Sebastián, de BinckBank Tour, de koersen in Canada en de Ronde van Lombardije."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer